UNAS upozorní jazdami na neplnenie záväzkov vlády

NETKY.SK • 10 December 2014, 15:41 • 2 min
UNAS upozorní jazdami na neplnenie záväzkov vlády

BRATISLAVA - Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) bude v piatok organizovať symbolické jazdy po Bratislave. Chce tak upozorniť na neplnenie záväzkov vlády, resp. ministerstva dopravy z marca tohto roku.

slovakia

left justify in out

Autodopravcom sa nepáči najmä to, že nebola splnená ich zásadná požiadavka, aby sa daň z motorových vozidiel dostala na štandardnú úroveň ako v Českej republike.

 

"Jazdy budú pokojné, legálne a v súčinnosti polície. Symbolickosť spočíva v tom, že bude zapojených len zopár autobusov a ťahačov bez návesov, a to v záujme nenarušenia plynulosti premávky, či obmedzovania práv občanov," informoval v stredu podpredseda UNAS Róbert Huran. Jazdy podľa neho začnú v piatok po 14:00 z parkoviska Zlaté piesky v smere do Bratislavy a skončia pred dopravnou špičkou. Jazdy sa budú na pár minút prerušovať na parkoviskách obchodných centier, kde bude umožnené nahliadnutie do vozidiel. "Aj takouto pokojnou formou chceme spestriť deťom a občanom toto hektické predvianočné obdobie a poukázať na vážne problémy v doprave," dodal Huran. 

 

Prezident SR Andrej Kiska svojím podpisom odobril zákon o dani z motorových vozidiel. Nevyhovel tak žiadosti UNAS na vrátenie zákona do parlamentu na opätovné prerokovanie. Autodopravcovia argumentovali vyšším zaťažením motorových vozidiel než je v okolitých krajinách a tiež vyššou daňou v prípade starších vozidiel. Od začiatku budúceho roku bude daň z motorových vozidiel vyberať štát namiesto samosprávnych krajov, ktorým preto bude tento výpadok kompenzovať navýšením príjmov z podielových daní. Sadzby dane z motorových vozidiel na rozdiel od súčasnosti budú jednotné na celom Slovensku a pri ich výške bude zohrávať úlohu ekologickosť vozidla a jeho vplyv na životné prostredie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona