UNAS podá trestné oznámenie pre záznam z rokovaní

NETKY.SK • 5 Marec 2014, 14:55 • 2 min
UNAS podá trestné oznámenie pre záznam z rokovaní

BRATISLAVA - O forme ani čase avizovaného štrajku vedenie UNAS „z taktických dôvodov“ nechce informovať.

slovakia

left justify in out

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) podá na generálnej prokuratúre trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v súvislosti s audiozáznamom z jej rokovaní s ministerstvom dopravy, ktorého časti v utorok odzneli v médiách. Informoval o tom na stredajšej tlačovej besede podpredseda UNAS Róbert Huran s tým, že audiozáznam bol vyhotovený bez ich súhlasu a bol účelovo zostrihaný. Trestné oznámenie idú podať pre podozrenie zo spáchania trestných činov porušovanie dôvernosti ústneho prejavu a iného prejavu osobnej povahy, zneužívanie právomocí verejného činiteľa, schvaľovanie trestného činu, šírenie poplašnej správy, ohováranie, neoprávnené nakladanie s osobnými údajmi a poškodzovanie cudzích práv.

 

"Boli sme odpočúvaní bez nášho súhlasu a zaznamenávaní a dokonca ešte aj zverejnení v primetime na televízii Joj. Je to škandál hrubého zrna, podobný Watergate. Pravdepodobne sa obrátime aj na medzinárodné inštitúcie, lebo toto je bezprecedentné, čo sa tu deje," povedal Huran. 

 

Únia autodopravcov v stredu požiadala premiéra, aby do piatka zabezpečil naplnenie jej dohôd s ministerstvom dopravy z 20. februára o podmienkach fungovania mýta. Ak sa tak nestane, po uplynutí tohto termínu sú pripravení začať štrajkovať. Hoci na predpoludňajšom brífingu v Bratislave predstavitelia UNAS avizovali, že o podrobnostiach avizovaného štrajku budú informovať na tlačovej besede v Banskej Bystrici, nestalo sa tak. Formu ani čas štrajku zatiaľ podľa Hurana z taktických dôvodov neprezradia. "Ak by sme to povedali, vystavili by sme sa riziku, že naše ciele budú zmarené," dodal Huran. 

 

Zástupcovia UNAS odmietajú, že by hrozba štrajkom bola motivovaná politicky a súvisela s nadchádzajúcim voľbami prezidenta, ako tvrdí štátny tajomník ministerstva dopravy Viktor Stromček. V tejto súvislosti predseda UNAS Milan Laurinec, ktorý otvorene podporuje kandidátku Helenu Mezenskú, informoval, že až do prezidentských volieb nebude v UNAS aktívny. 

 

Štátny tajomník ministerstva dopravy Viktor Stromček po rokovaní so Združením cestných dopravcov ČESMAD Slovakia v utorok povedal, že UNAS nemá dôvod štrajkovať, pretože pri rokovaniach pred takmer dvoma týždňami sa dohodli na splnení jej požiadaviek na fungovanie mýtneho systému. Podľa vedenia UNAS však v zápise zo stretnutia z 20. februára chýba jeden z najdôležitejších bodov, a to, že UNAS žiada, aby nikdy neboli spoplatnené úseky ciest, ktoré sú v súčasnosti spoplatnené nulovou sadzbou, teda cesty II. a III. triedy a zhruba tisíc kilometrov ciest I. triedy. 

 

Ministerstvo dopravy v reakcii na vyjadrenia UNAS tvrdí, že vždy poskytlo autodopravcom zápisnice zo spoločných rokovaní o mýte a nie je pravda, že by v nich robili zmeny oproti pôvodným dohodám. Zápisnicu z prvého spoločného stretnutia už dopravcovia podpísali a zápisnica z druhého stretnutia sa pripomienkuje. Hlavným problémom podľa rezortu je, že dopravcovia žiadajú dať do zápisu to, o čom sa nerokovalo. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies