UNAS: Na dnešnom rokovaní na ministerstve dopravy sa nezúčastníme

NETKY.SK • 4 Marec 2014, 13:49 • 2 min
UNAS: Na dnešnom rokovaní na ministerstve dopravy sa nezúčastníme

BRATISLAVA - Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) na dnešné rokovanie na ministerstvo dopravy nepríde. Pre TASR to vyhlásil predseda združenia Milan Laurinec.

slovakia

left justify in out

"Zatiaľ nás plne nerešpektovali," domnieva sa.
      

Únia má podľa jeho slov viaceré výhrady voči ministerstvu, jedným z faktorom je aj to, že na rokovaní pôvodne nemal byť prítomný štátny tajomník rezortu Viktor Stromček. Ten po aktuálnom vývoji situácie a vyhlásení ostrého štrajku zo strany UNAS na stretnutie nakoniec príde. Únia však naďalej trvá na tom, že rokovania sa nezúčastní a tvrdí, že zo strany ministerstva "ide o hru".
      

Rezort dopravy uviedol, že nevidí dôvod na štrajk autodopravcov, ich požiadavky rieši a vyzval UNAS na rokovanie. Práve na dnes bol dohodnutý termín na spoločnú diskusiu s úniou, ako aj so Združením cestných dopravcov Česmad Slovakia, Národnou diaľničnou spoločnosťou (NDS) a mýtnou firmou SkyToll. Dátum rokovania aj tému, teda "detské choroby" mýtneho systému, určili podľa rezortu sami dopravcovia z UNAS.
      

Únia autodopravcov sa ale obáva, že vláda nenaplní podmienky, na ktorých sa dohodli s rezortom dopravy a majú pocit, že štát ich len "vodí za nos". Na rokovaní s rezortom dopravy sa totiž dohodlo napríklad nespoplatnenie prejazdov cez intravilány obcí, zaručenie nespoplatnenia ciest II. a III. triedy a ostatných ciest I. triedy. Upraviť sa majú tiež pokuty za mýtne prehrešky na európsky priemer, prehodnocovať sa má zákaz prejazdu pre kamióny po cestách II. a III. triedy. V mýte sa majú tiež "vychytať" niektoré jeho nedostatky. Rokovalo sa aj o znížení dane z motorových vozidiel a znížení spotrebných daní ovplyvňujúcich cenu nafty.
      

Ministerstvo argumentuje tým, že všetky požiadavky dopravcov rieši. Napríklad zrušenie prejazdu cez intravilány je naplánované na 15. marec a návrh na úpravu vyhlášky v tomto duchu už prešiel medzirezortným pripomienkovým konaním. V prípade úpravy pokút za mýtne priestupky rezort dopravy tvrdí, že prehľad pokút v okolitých krajinách poslal únii hneď na druhý deň po poslednom stretnutí. Tá však doteraz neposlala svoj návrh späť ministerstvu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona