UNAS: Minimálne do nedeľného popoludnia štrajk dopravcov nebude

NETKY.SK • 7 Marec 2014, 13:36 • 2 min
UNAS: Minimálne do nedeľného popoludnia štrajk dopravcov nebude

BRATISLAVA - Minimálne do nedele (9. 3.) popoludní štrajk dopravcov na Slovensku nebude. Vyhlásil to po dnešnom pracovnom rokovaní na ministerstve dopravy podpredseda Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) Róbert Huran.

slovakia

left justify in out

V nedeľu o 15.00 h sa dopravcovia zídu v Novej Dedine (okres Levice) a rozhodnú o ďalšom postupe. "Čiže minimálne do nedele môžeme občanov uistiť, že štrajk nebude," zdôraznil Huran. 
      

Dnešné rokovanie na ministerstve sa konalo aj za účasti šéfa rezortu dopravy Jána Počiatka (Smer-SD). Podľa Hurana bola diskusia korektná a obe strany sa dohodli na viacerých bodoch, z ktorých bola spísaná zápisnica podľa predstáv dopravcov.
      

UNAS v súčasnosti podľa Hurana požaduje predovšetkým to, aby sa dohodnuté podmienky plnili čo najskôr a včas, keďže autodopravcovia sú v ťažkej situácii. "Nebudeme štrajkovať, ak budeme vidieť, že je záujem čo najrýchlejšie a najurgentnejšie tieto veci riešiť," doplnil Huran. Ak sa však bude tento proces "naťahovať", môžu dopravcovia svoj postoj prehodnotiť.
      

Počas rokovania sa dopravcovia s ministerstvom dohodli na ôsmich bodoch, ktoré by sa mali v najbližšom čase vyriešiť. Ide v podstate o podobné požiadavky dopravcov, ktoré sa prerokovávali aj v minulosti, niektoré sú však užšie špecifikované. Napríklad nespoplatnenie ciest II. a III. triedy mýtom a nerozširovanie spoplatnenia ciest I. triedy. 
      

"Chceme garancie, aby sa nikdy nespoplatnili cesty II. a III. triedy," priblížil Huran. Samozrejme, na to je potrebné aj rokovanie so zástupcami vyšších územných celkov (VÚC) a UNAS tvrdí, že chce dosiahnuť taký stav, aby sa ani občanom neničili domy nadmernou premávkou, ale aby boli spokojní všetci, aj dopravcovia.
      

Rezort dopravy privítal fakt, že sa predstavitelia UNAS vrátili za rokovací stôl. "Sme radi, že sa vysvetlili nejaké nezrovnalosti alebo nedorozumenia medzi nami," konštatoval hovorca ministerstva Martin Kóňa. Zároveň dúfa, že tieto rokovania budú aj ďalej pokračovať, keďže cieľom ministerstva bolo januárovými zmenami v mýte najmä odbremeniť ľudí v obciach od nákladnej dopravy. Zároveň si ale rezort uvedomuje, že je potrebné zabezpečiť vhodné podmienky pre podnikanie v tejto oblasti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies