Umývate kuracie mäso? Môžete vážne ochorieť!

NETKY.SK • 17 Jún 2014, 17:44 • 2 min
Umývate kuracie mäso? Môžete vážne ochorieť!

BRATISLAVA – Kuracie mäso môže zabíjať! Paradoxne tomu napomáha jeho umytie pred tepelným spracovaním. Ak ho surové umyjete, pomáhate škodlivým baktériám, ktoré sa môžu rozšíriť po celej miestnosti.

slovakia

left justify in out

Zdravie je prvoradé, a tak aj pred varením dbáme na to, aby sme všetky potraviny dôkladne umyli. Umývanie mäsa pred tepelným spracovaním, býva bežnou praxou v každej domácnosti. Paradoxne to však škodlivým baktériám pomáha.

 

Baktéria Campylobacter, ktorá sa vyskytuje najmä v hydine a v bravčovom mäse, sa rozširuje pri umývaní. Spôsobuje črevnú infekciu – kamplylobakteriózu, ktorá je sprevádzaná bolesťami brucha, hnačkami, bolesťami hlavy a horúčku. V niektorých prípadoch je aj smrteľná.

 

Vo Veľkej Británii ochorie vďaka tejto baktérii ročne asi 300-tisíc ľudí, z ktorých asi 500 zomrie. V Čechách evidovali v súvislosti s týmto ochorením 7 úmrtí. U našich západných susedov podľa portálu tn.cz ochorelo vďaka tejto baktérii v roku 2013 takmer 20-tisíc ľudí.

 

Proti tejto baktérii sa môžeme aspoň trochu brániť. Dôležitá je prevencia. Najdôležitejšie je, aby ste kuracie mäso neumývali pred tepelným spracovaním vodou. Brániť sa môžeme aj tak, že mäso držíme oddelene od ostatných potravín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies