Úmrtnosť na choroby srdca klesla na Slovensku o 25 percent

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 14:05 • 2 min
Úmrtnosť na choroby srdca klesla na Slovensku o 25 percent

BRATISLAVA - V ostatných dvoch dekádach výrazne klesla úmrtnosť na ischemické ochorenia srdca (ICHS). Kým Poľsko zaznamenalo zníženie úmrtnosti o 66 percent a Česká republika o 50 percent, na Slovensku počet úmrtí klesol len o 25 percent.

slovakia

left justify in out

Vedec Marek Psota a jeho kolegovia sa preto rozhodli zistiť, aké boli príčiny poklesu úmrtnosti na ICHS na Slovensku v populácii 25 až 74-ročných v období rokov 1993 až 2008. Tím vedcov pracoval s modelom IMPACT, ktorý na tieto účely použili aj v mnohých iných krajinách. Psota svoje zistenia odprezentoval na dnešnej tlačovej konferencii.

 

Na Slovensku sa na poklese úmrtnosti na ischemické choroby srdca podieľajú z 50 percent účinky kardiologickej liečby. Za zníženie úmrtnosti môže zo 41 percent životný štýl a deväť percent tvoria nevysvetlené príčiny. V podiele liečby je výrazným pozitívnym faktorom úspešná terapia zlyhávania srdca a akútneho koronárneho syndrómu. Počet úmrtí stúpol v spomínanom období napríklad v dôsledku fajčenia, diabetu, nedostatku pohybu či hypertenzie. Jediná pozitívna a výrazná zmena v rizikových faktoroch spočívala v poklese hladiny cholesterolu, čo sa významne prejavilo na poklese mortality. Vysoký systolický tlak krvi u mužov v tomto období však spôsobil nárast úmrtnosti na ICHS až o 12 percent.

 

"Z výsledkov výskumu vyplýva, že potrebujeme zlepšiť prevenciu a zamerať sa na odhaľovanie a kontrolu rizikových faktorov vrátane hypertenzie,“ povedala Eva Goncalvesová z Únie pre zdravšie srdce. Hypertenzia je najsilnejším rizikovým faktorom pre vznik srdcového zlyhávania, fibriláciu predsiení a cievnych ochorení mozgu. Zároveň je jednou z najčastejších kardiovaskulárnych chorôb. Vysoký tlak krvi sa zaraďuje medzi civilizačné ochorenia, pretože medzi významné faktory jeho vzniku patrí práve zlý životný štýl.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies