Úmrtie saudskoarabského kráľa posunulo cenu Brentu k 50 USD/barel

NETKY.SK • 23 Január 2015, 11:57 • 2 min
Úmrtie saudskoarabského kráľa posunulo cenu Brentu k 50 USD/barel

NEW YORK - Ceny ropy dnes zaznamenali rast po tom, ako trhy zareagovali na správu o úmrtí saudskoarabského kráľa Abdalláha a cena ropy Brent sa posunula k 50 USD za barel (159 litrov).

slovakia

left justify in out

Ekonómovia však nepredpokladajú, že rast cien bude mať dlhé trvanie, ak Saudská Arábia, ktorá je najväčším producentom v rámci Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), nepristúpi k zníženiu ťažby. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.
      

Saudská Arábia dnes oznámila úmrtie svojho panovníka s tým, že jeho nástupcom sa stane korunný princ Salmán, ktorý je Abdalláhovým nevlastným bratom. Kráľ Abdalláh zomrel v nemocnici v Rijáde, kde bol niekoľko týždňov hospitalizovaný so zápalom pľúc.
      

Podľa analytikov však ani nový panovník, ktorý má 79 rokov, nie je na tom zdravotne najlepšie, čo povedie k zvyšovaniu neistoty. "Odchod kráľa Abdalláha zvýši neistotu, a tým aj výkyvy v cenách ropy," povedal Neil Beveridge, analytik zo spoločnosti Sanford C. Bernstein & Co. v Hongkongu. "Osobne neočakávam, že Saudská Arábia v blízkej budúcnosti zmení svoju produkčnú politiku, no úmrtie kráľa prichádza pre krajinu v dosť náročnom období," dodal.
      

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v marci vzrástla v elektronickom obchodovaní v New Yorku o 1,45 USD na 47,76 USD (41,11 eura) za barel (159 litrov). Neskôr sa mierne skorigovala a do 15.44 h singapurského času zaznamenala 47,05 USD/barel. Na záver štvrtkového obchodovania (22. 1.) klesla o 1,47 USD na 46,31 USD/barel.
      

Výrazný rast zaznamenala aj cena severomorskej ropnej zmesi Brent, ktorá sa priblížila k úrovni 50 USD/barel. Cena Brentu sa zvýšila o 1,28 USD na 49,80 USD za barel.
     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies