Úmrtie Bettencourtovej vyvoláva otázky o vlastníctve L'Oréal

NETKY.SK • 23 September 2017, 14:09 • 2 min
Úmrtie Bettencourtovej vyvoláva otázky o vlastníctve L'Oréal

PARÍŽ - Po smrti dedičky kozmetickej firmy L'Oréal Liliane Bettencourtovej sa vynárajú otázky o ďalšom osude podielov rodiny zakladateľa a najväčšieho akcionára Nestlé. Bettencourtová bola podľa časopisu Forbes najbohatšou ženou sveta a zomrela v noci na štvrtok (21. septembra).

slovakia

left justify in out

Rodina Bettencourtovej vlastní vo firme 33 %. Rodinné podiely už niekoľko rokov spravujú príbuzní, vrátane dcéry Francoise Bettencourt-Meyersovej, po tom, čo Bettencourtovej diagnostikovali demenciu. Nestlé má v spoločnosti 23 %. Smrť hlavy klanu naznačuje možnú zmenu v rozdelení majetku, keďže 43 rokov stará zmluva medzi rodinou a Nestlé, ktorá zakazovala obom stranám zvyšovanie podielov, vyprší o šesť mesiacov. 

 

Zomrela najbohatšia žena sveta Liliane Bettencourtová

 

"Nevyhnutne to vedie k obnoveniu špekulácií okolo úmyslov Nestlé so svojím podielom v L'Oréal," povedal jeden z analytikov spoločnosti Jefferies. "Vzniká tu možnosť, že L'Oréal zvýši svoje podiely alebo Nestlé rovno kúpi celý L'Oréal."

 

Nádej na možné zmeny v piatok (22.9.) popoludní zdvihli akcie L'Oréal o 3 %. Podiel Nestlé tak dosiahol hodnotu 23 miliárd eur. Otázniky o osude podielu Nestlé v L'Oréal sa zintenzívnili v júni, keď jeden z jeho akcionárov vyzval vedenie, aby sa zbavilo všetkých investícií, ktoré presahujú 10 % trhovej hodnoty švajčiarskej firmy.

 

Navyše Nestlé v roku 2014 znížil svoj podiel zo vtedajších 31 % a uvoľnil svoje vzťahy s L'Oréal, keď prevzal ich dermatologický spoločný podnik Galderma. Líši sa aj zameranie: Nestlé sa sústreďuje na stravu a zdravie, L'Oréal na dekoratívnu kozmetiku.

 

Dvaja silní akcionári doteraz chránili L'Oréal pred prípadnými nepriateľskými akvizičnými ponukami. Pokiaľ by obaja prestali ovplyvňovať spoločnosť, L'Oréal bude zraniteľnejší. Na druhej strane ho však dobre chráni jeho trhová hodnota 117 miliárd USD (97,82 miliardy eur), ktorá výrazne obmedzuje počet prípadných uchádzačov.

 

Bettencourt-Meyersová, ktorá spolu s manželom a synom sedí v správnej rade L'Oréal, zdôraznila záväzok rodiny k firme. Pokiaľ by L'Oréal odkúpil podiel Nestlé, mohol by na financovanie využiť svoj deväťpercentný podiel v spoločnosti Sanofi v hodnote zhruba 9,5 miliardy eur. Pokiaľ by L'Oréal vo finančnom roku 2018 odkúpil celý podiel Nestlé, jeho čistá zadlženosť by dosiahla 2,9-násobok zisku pred zdanením, úrokmi a odpismi (Ebitda), čo analytici označujú za zvládnuteľné.

 

(1 EUR = 1,1961 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies