UMP podporila Sarkozyho návrh na premenovanie strany na Republikáni

NETKY.SK • 30 Máj 2015, 13:34 • 2 min
UMP podporila Sarkozyho návrh na premenovanie strany na Republikáni

PARÍŽ - Členská základňa francúzskej pravicovej Únie za ľudové hnutie (UMP) podporila návrh bývalého prezidenta krajiny Nicolasa Sarkozyho na zmenu názvu stranu na Republikáni.

slovakia

left justify in out

Za návrh sa v internetovom hlasovaní, ktoré sa skončilo v piatok večer, vyslovilo 83 percent členov, informovala tlačová agentúra Reuters.

 

Táto silná podpora jeho návrhu naznačuje, že by Sarkozy mohol získať stranícku nomináciu kandidovať na prezidenta vo voľbách v roku 2007. A oslabuje postavenie jeho hlavného vyzývateľa v strane, bývalého premiéra Alaina Juppého.

 

"Vyzývame všetkých Republikánov, aby sa okolo nás zhromaždili," citovala z vyhlásenia Sarkozyho agentúra Reuters.

 

Očakáva sa, že dnešný zjazd UMP schváli výsledky hlasovania aj nové stanovy strany a jej politické grémium.

 

Hlasovaniu o novom názve pre UMP predchádzal súdny spor na základe námietky desiatok ľudí, ktorí argumentovali, že takýto názov strany evokuje piatu republiku založenú pred 57 rokmi a je pokusom politickej pravice uzurpovať si hodnoty reprezentujúce celý francúzsky národ. Súd však uplynulý utorok rozhodol, že na zákaz tohto pomenovania neexistuje nijaké odôvodnenie.

 

Dnešný zjazd UMP uzavrie svojím prejavom Nicolas Sarkozy, ktorý v prezidentských voľbách v máji 2012 síce utrpel porážku od socialistu Francoisa Hollanda a stiahol sa z politiky, ale vlani prerušil svoj politický dôchodok, stal sa predsedom UMP a sľúbil reformu strany.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona