Umelkyňa Helen Martenová získala Turnerovu cenu

NETKY.SK • 6 December 2016, 07:30 • 2 min
Umelkyňa Helen Martenová získala Turnerovu cenu

LONDÝN - Laureátom prestížnej Turnerovej ceny sa tento rok stala 30-ročná umelkyňa Helen Martenová pochádzajúca z Macclesfieldu v severozápadnom Anglicku, ktorá sa zaoberá sochárstvom a inštalačným umením.

slovakia

left justify in out

Oznámila to v pondelok večer londýnska galéria Tate Britain, kde sú jej diela vystavené do 2. januára 2017.

 

Martenová zapôsobila na porotu "poetickou a tajomnou" kvalitou svojich sôch, vyrobených z každodenných predmetov, ako sú mince, vatové tyčinky alebo misky. Podľa poroty sú "mimoriadnym prínosom k rozvoju výtvarného umenia".

 

Viditeľne dojatá Martenová v rozhovore pre BBC krátko po prijatí ceny vyzvala na viac tolerancie a ľudskosti. "Svet sa rúti od jednej krízy k druhej a to najmenšie, čo môžeme urobiť, je byť nielen pasívnymi divákmi," povedala.

 

Pre Martenovú je to druhé významné ocenenie v priebehu niekoľkých týždňov; v novembri získala Hepworthovu cenu, ktorá sa udeľuje každé dva roky za významný príspevok k rozvoju súčasného sochárstva.

 

Turnerova cena je pomenovaná po slávnom maliarovi Williamovi Turnerovi (1775-1851). Udeľujú ju od roku 1984 britským umelcom mladším ako 50 rokov. Cena, dotovaná sumou 25.000 libier (takmer 30.000 eur) často vyvoláva kontroverzné reakcie a diskusie o hodnote a hodnotách moderného umenia.

 

Ďalšími nominovanými na Turnerovu cenu za rok 2016 boli sochár Michael Dean, konceptuálna výtvarníčka Anthea Hamiltonová a umelkyňa, fotografka a vysokoškolská pedagogička Josephine Prydeová. Aj ich diela sú vystavené v galérii Tate Britain.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies