Umelkyňa vyvolala pobúrenie tanečným videom pred Osvienčimom

NETKY.SK • 14 Júl 2010, 11:46 • 2 min
Umelkyňa vyvolala pobúrenie tanečným videom pred Osvienčimom

Umelkyňa vyvolala pobúrenie tanečným videom pred Osvienčimom

slovakia

left justify in out

img

Austrálska umelkyňa vyvolala pobúrenie videoklipom, v ktorom jej príbuzní spievajú a tancujú do rytmu populárnej piesne pred nacistickými koncentračnými tábormi.
      Autorkou kontroverzného klipu je Jane Kormanová, židovská umelkyňa z austrálskeho Melbourne. Ústrednou postavou videa je 89-ročný Kormanovej otec Adolk, pamätník holokaustu, ktorý vedie do radostného tanca svoju dcéru a vnúčatá.
      Krátke tanečné kreácie sa odohrávajú pred koncentračnými tábormi Osvienčim, Terezín, Dachau, v bývalom Lodžskom gete a ďalšími miestami spojenými s holokaustom.
      Adolk má v jednej scéne na sebe tričko s nápisom "survivor" (ten, ktorý prežil) a ukazuje "véčko" na znamenie víťazstva.
      Video pred časom predstavili verejnosti v umeleckej galérii v Melbourne. Neskôr sa začalo šíriť na internete, pričom mnohí z užívateľov naň reagovali s rozhorčením. Klip vzbudil veľký záujem, len na stránke YouTube bol prehratý vyše 430.000 krát.
      Podľa kritikov Kormanová zľahčuje hrôzu holokaustu a znevažuje pamiatku obetí. Adolk Korman to však odmieta a tvrdí, že tanec pred koncentračnými tábormi je oslavou života, prežitia a víťazstva nad zlom. Zdôrazňuje, že sa pred nakrúcaním rodina spoločne pomodlila za obete holokaustu.
      "Sme živí, zostali sme nažive, splodili sme novú generáciu a tak tancujeme na pieseň prežitia," objasňuje 89-ročný Adolf, bývalý väzeň z Osvienčime.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona