Umelec skoro 30 rokov buduje na Kube mozaikovú dedinu

NETKY.SK • 24 Apríl 2019, 16:13 • 2 min
Umelec skoro 30 rokov buduje na Kube mozaikovú dedinu

Prezývajú ho Picasso z Karibiku. Kubánsky umelec José Antonio Rodriguez Fuster začal v 90. rokoch neďaleko Havany budovať dedinku vyzdobenú množstvom mozaík, ktorá sa postupom času stala turistickou atrakciou. Celý projekt si pri tom financoval úplne sám z peňazí za svoje predané diela, uviedla agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Dedinka nazvaná Fusterlandia, podľa umelcovho priezviska, leží asi 45 minút od kubánskeho hlavného mesta v rybárskej osady Jaimanitas.

 

Fuster sa pred necelými 30 rokmi rozhodol svoj dom a dielňu vyzdobiť pestrofarebnými čriepkami a odvtedy svoje dielo stále rozširuje.

 

"Je to mimovládny projekt, čo znamená, že som si všetko financoval sám a od nikoho nedostal peniaze. Len vďaka vlastnému príjmu som schopný dedinu ďalej rozširovať, živím sa ako maliar, keramik a remeselník," povedal agentúre AP.

 

 

Keď bol umelec hotový so svojím vlastným domom, začal s výzdobou u susedov. Okolie sa postupom rokov menilo v hotový kaleidoskop farieb, múry sú posiate mozaikami, keramické čriepky pokrývajú aj lavičky na autobusových zastávkach.

 

 

"Použil som keramiku z Kuby i zo zahraničia. Na Kube máte totiž obmedzený výber kvôli nedostatku materiálu," vysvetlil Fuster.

 

 

V jeho diele možno vraj spozorovať aj ľahké odkazy k niektorým európskym umelcom, napríklad rumunského sochára Constantina Brancusiho.

 

Návštevníkov pribúda


O Fusterlandii sa dozvedeli už aj turisti, ktorí do nej vďaka príjemnej vzdialenosti od Havany mieria. Na pamiatku si môžu odviezť ako suvenír napríklad aj nejaké Fusterovo dielo alebo magnetku.

 

 

"Som na Kube prvýkrát a je to fantastické. Nedokážem si predstaviť, koľko času musel tento projekt zabrať. Je to dychberúce, nádherné a kreatívne," uviedol turista z Kalifornie Kenneth Miller.

 

Návštevníkov neustále pribúda, čo je prekvapivé aj pre samotného Fustera. "Ľudia sem chodili vždy, ale nikdy v takom množstve. Asi je to spôsobené väčším počtom výletných lodí, ktoré si vyberajú Kubu ako jednu zo zastávok. Ozývajú sa mi tiež obdivovatelia z celého sveta - Francúzi, Taliani... V minulosti som urobil veľa výstav, teraz sa turistická atrakcia stala priamo zo mňa," hovorí nadnesene umelec.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies