Umelci z Cvernovky sa presťahujú, Frešo podpísal uznesenie

NETKY.SK • 14 Jún 2016, 12:13 • 2 min
Umelci z Cvernovky sa presťahujú, Frešo podpísal uznesenie

BRATISLAVA - Zmluvu na prenájom areálu bývalej chemickej priemyslovky na Račianskej ulici v Bratislave, kde sa majú presťahovať umelci z Cvernovky, podpíšu obe strany do konca júla.

slovakia

left justify in out

Uznesenie o prenájme priestorov schválili poslanci Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) v piatok 10. júna na mimoriadne zvolanom zastupiteľstve a v pondelok 13. júna ho predseda BSK Pavol Frešo podpísal. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa BSK Lucia Forman.

 

Umelecké ateliéry sa do bývalej chemickej priemyslovky presťahujú z areálu bratislavskej Cvernovky. V súčasnosti totiž umelci sídlia v budove bývalej pradiarne, no pre jej havarijný stav sa musia vysťahovať. V pradiarni môžu ostať ešte do konca júla. Bratislavský samosprávny kraj umelcom prenajme školskú budovu aj internát, ktoré od minulého roka nikto nevyužíva. Nadácia Cvernovka, ktorá umelcov zastrešuje, sa s kreatívnym centrom zatiaľ presťahuje do priestorov internátu. Budovu školy, kde nakoniec budú ateliéry sídliť, treba ešte zrekonštruovať. Nadácia Cvernovka sa zaviazala, že v najbližších desiatich rokoch preinvestuje v budove školy 390-tisíc eur. Ročný prenájom školy vyjde Nadáciu Cvernovka na 60-tisíc eur. Umelci tiež majú vymyslieť, ako využijú areál bývalého školského internátu. Ten spolu so skladom, garážou a pozemkami budú môcť zatiaľ užívať za jedno euro ročne. No do jedného roka majú poslancom Bratislavského samosprávneho kraja predstaviť návrh využitia areálu. Ak ho poslanci schvália, ročný nájom internátu pre umelcov kraj predĺži.

 

Cvernovka od svojho vzniku v roku 1903 do 2003 slúžila ako továreň na výrobu bavlny, ktorú vyvážali do celého sveta. Neskôr ju vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku a stala sa sídlom mladých architektov, dizajnérov, výtvarníkov, filmárov i divadelníkov. Od minulého roka funguje Nadácia Cvernovka, jej cieľom je vybudovať z Cvernovky centrum kreatívneho priemyslu, kultúry a spoločenského rozvoja. Účelom nadácie je predovšetkým podpora zveľaďovania kultúrnej, spoločenskej a materiálnej hodnoty bývalého priemyselného areálu Cvernovej továrne v Bratislave. „Potenciál, ktorý je v Cvernovke, je z hľadiska rozsahu jedinečný a nie je viazaný na konkrétnu budovu a konkrétny areál. Sťahovanie bude náročný proces. Možno sa zdá, že projekt Cvernovky je len pre ľudí z Cvernovky, ale nie je to tak. Je to otvorený projekt a chceme podporovať všetkých kreatívnych a talentovaných ľudí,“ ukončil Branislav Čavoj z Nadácie Cvernovka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies