Umelci vytvoria z vyhorených sviečok obrovské srdce pre Havla

NETKY.SK • 17 Január 2012, 08:19 • 2 min
Umelci vytvoria z vyhorených sviečok obrovské srdce pre Havla

Umelci vytvoria z vyhorených sviečok obrovské srdce pre Havla - Kultúra Dvaja českí výtvarníci Lukáš Gavlovský a Roman Švejda si chcú uctiť pamiatku zosnulého Václava Havla a z vyhoretých sviečok vytvoria obrovské srdce, do ktorého budú môcť ľudia vojsť.

slovakia

left justify in out

Dvaja českí výtvarníci Lukáš Gavlovský a Roman Švejda si chcú uctiť pamiatku zosnulého Václava Havla a z vyhoretých sviečok vytvoria obrovské srdce, do ktorého budú môcť ľudia vojsť. Informoval o tom dnes český spravodajský portál iDNES.cz.
      Obaja výtvarníci v montérkach prehrabávali tisíce vyhorených sviečok, ktoré pracovníci pražských mestských služieb zviezli na skládku, a vyberali si tie, čo sú vhodné na výrobu diela. Cez víkend začnú zo zvyškov sviečok odlievať plánovanú sochu v tvare srdca. "V tom vosku je ukrytý smútok, ale je to smútok za človekom, ktorý niečo dobré znamená," povedal o svojej vízii Gavlovský.
      Od 9. februára by malo byť srdce vystavené na piazzette Národného divadla v Prahe, teda medzi starou a novou budovou divadla.
      Gavlovský a Švejda prostredníctvom iDNES.cz vyzvali ľudí, aby im prišli pomôcť s triedením vosku a s liatím voskových tehličiek, ktorého hlavná časť sa má vykonať cez nasledujúci víkend. Umelci na to založili už aj webové stránky Srdce pre Václava Havla a profil na sociálnej sieti Facebook.
      Pocta zosnulej československej a českej osobnosti mala byť pôvodne monolitom, obrovským stĺpom v tvare srdce. Nakoniec bude srdce oveľa väčšie - bude pripomínať 2,5 metra vysokú škrupinu, do ktorej budú môcť ľudia vstúpiť, vysvetlili výtvarníci.
      Umelci vytvoria 20 centimetrov vysoké voskové tehly, z ktorých priamo na priestranstve vytvoria srdce. Bude pozostávať najmenej z desiatich vrstiev tehličiek.
      Voskové srdce zostane na mieste do apríla. "Celá akcia má tak trochu charakter 'Národ sebe'. Sviečky sme totiž vzali nielen od ľudí z Prahy, ale aj z iných miest," povedal Gavlovský pre iDNES.cz.
      Posledný československý a prvý český prezident Václav Havel zomrel vlani 18. decembra vo veku 75 rokov vo svojom vidieckom sídle na Hrádečku. Bol symbolom pokojného prechodu od komunistického režimu vo vtedajšom Československu na demokraciu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona