Umelci protestovali proti Kotlebovi pohrebom tvorivosti

NETKY.SK • 7 August 2015, 15:44 • 2 min
Umelci protestovali proti Kotlebovi pohrebom tvorivosti

BANSKÁ BYSTRICA - Formou smútočného sprievodu na symbolickom pohrebe umeleckej tvorivosti protestovalo dnes pred Úradom Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) zhruba 50 umelcov a občianskych aktivistov proti rozhodnutiu predsedu BBSK Mariana Kotlebu nepodpísať zmluvy o čerpaní schválených dotácií ministerstva kultúry Divadlu Štúdio tanca.

slovakia

left justify in out

Pre nemožnosť čerpať dotácie muselo toto divadlo zrušiť pripravovaný medzinárodný festival Dni tanca pre vás a ohrozená je aj ďalšia činnosť divadla. Kotleba svoje rozhodnutie odôvodnil tým, že Divadlo Štúdio tanca v Banskej Bystrici zameriava svoju tvorbu na alternatívnu tanečnú produkciu často presahujúcu hranice slušnosti a dobrých mravov a on „nemá záujem na rozvoji tohto smeru dekadentného umenia“.

 

Podľa režisérky Viery Dubačovej, ktorá dnešný protest zorganizovala, Kotleba okráda Banskú Bystricu, celý kraj i štát o duchovné hodnoty a siaha na slobodu tvorivého ducha. „Ak dovolíme takýto precedens, bude to mať pre krajinu katastrofálne následky. Spomeňme si na arizácie, koncentračné tábory, komunizmus, vyhladzovanie. Kto dnes mlčí, ohrozuje demokraciu a krajinu, v ktorej žijeme,“ vyhlásila Dubačová. Kotlebovo rozhodnutie nepodpísať čerpanie grantov, ktoré Divadlo Štúdio tanca získalo vlastným úsilím od ministerstva kultúry, považuje za nonsens, škandál a barbarský čin. „Toto môže urobiť len záškodník. Niekto, kto nemá rád slovenskú kultúru a slovenského ducha,“ povedala Dubačová. Kotlebovo vyjadrenie o dekadentnom umení jej pripomína slovník fašistov Benita Mussoliniho. 

 

Režisérka Divadla Pôtoň Iveta Ditte Jurčová uviedla, že dnešný protest by mal byť celoslovenskou akciou, keďže podobné rozhodnutia môžu prísť kedykoľvek v akomkoľvek kraji. „Myslím si, že predseda kraja by nemal mať takéto právomoci, kde nevstupujú odborníci. Mal by sa zmeniť systém podpory inštitúcií, ktoré spadajú pod samosprávne kraje,“ dodala Jurčová. 

 

Protestujúci s rakvou symbolizujúcou umeleckú tvorivosť vošli aj do budovy úradu samosprávneho kraja, kde sa na vrátnici domáhali stretnutia s Kotlebom alebo s riaditeľom úradu. Vrátnici ich informovali, že Kotleba na úrade nie je a riaditeľ úradu ich neprijme a vyzvali ich opustiť budovu. Následne zavolali políciu. Účastníci protestu ešte protestovali formou niekoľkominútového potlesku a minútou ticha za kultúru a následne, ešte pred príchodom policajnej hliadky, protest ukončili a budovu opustili. 

 

Riaditeľku Divadla Štúdio tanca Zuzanu Hájkovú, ktorá sa na proteste nezúčastnila, teší podpora verejnosti. „Celú situáciu cítim na rozhraní smútku a smiechu. Na jednej strane si uvedomujem, aké je to tragické, na druhej cítim úľavu, že sa veci začali hýbať a ľudia nás podporujú,“ povedala pre agentúru SITA Hájková s tým, že jej telefonujú aj kolegovia z ďalších kultúrnych inštitúcií a vyjadrujú jej podporu. Na Kotlebove vyjadrenie o dekadentnom umení Divadla Štúdia tanca reagovala stručne, že nie je pravdivé a nevie, z čoho vychádza. Pripomenula, že Kotleba sa napriek viacerým pozvaniam nezúčastnil ani na jednom predstavení Divadla Štúdia tanca. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona