Umelci odmietajú daňovú a odvodovú reformu, protestujú petíciou

NETKY.SK • 20 Júl 2011, 11:29 • 2 min
Umelci odmietajú daňovú a odvodovú reformu, protestujú petíciou

Umelci odmietajú daňovú a odvodovú reformu, protestujú petíciou

slovakia

left justify in out

img

Pre zástupcov umeleckej a tvorivej obce je súčasná podoba daňovej a odvodovej reformy neprijateľná. Má totiž drasticky doľahnúť na veľkú skupinu samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO). Upozorňuje na to petícia, ktorú podpísalo viac ako 1100 osobností z kultúry. "Ak si spomeniete na niekoho, kto na Slovensku niečo v kultúre znamená, tak túto petíciu podpísal," povedal na dnešnom stretnutí s novinármi predseda Grémia Slovenskej koalície pre kultúrnu diverzitu (SKKD) Pavol Kráľ.
      Podľa jeho slov nie je petícia, ktorú podpísali osobnosti ako Ladislav Chudík, Emília Vášáryová či Milan Lasica, politickou akciou. Má len zabrániť prijatiu návrhu reformy, ktorá by zhoršila ekonomickú situáciu niektorých skupín SZČO, živnostníkov a umelcov. "Zároveň podporujeme šesť bodov, ktoré politická strana OKS vyhlásila ako námietky k tejto reforme," uviedol predseda Hereckej obce Slovenska a podpredseda SKKD Jozef Švoňavský.
      Podľa SKKD smeruje predkladaná reforma proti deklarovanému zámeru vlády zjednodušovať administratívu. Namiesto toho má zrušenie paušálnych výdavkov dotlačiť SZČO k vedeniu účtovníctva, čo znamená nárast administratívneho, časového a finančného zaťaženia. "Výsledkom bude, že väčšina SZČO prejde na uplatňovanie reálnych nákladov, čo bude znamenať väčšie administratívne zaťaženie," tvrdí členka Grémia SKKD Miroslava Brezovská s tým, že neexistuje ani jednotný názor, čo všetko je pre slobodné povolanie nákladovou položkou.
      Reforma zruší podľa SKKD nástroje, ktoré mnohé európske krajiny vytvorili preto, aby podporili občanov pracujúcich samostatne a takmer nevyužívajúcich sociálne vymoženosti, ktoré štát poskytuje. "Okrem toho to negatívne ovplyvní aj naše postavenie v Európskej únii, pretože nebudeme mať také nástroje ako naši európski kolegovia," upozornila Brezovská.
      Hoci Grémium SKKD od augusta 2010 komunikuje s predsedníčkou vlády Ivetou Radičovou (SDKÚ-DS), príslušnými ministerstvami a Národnou radou SR, zatiaľ sa žiadne výsledky podľa jeho predstaviteľov nedostavili. "Stretli sme sa s pani premiérkou, ktorá nám sľúbila, že táto reforma bude výsledkom konsenzu," podotkol Švoňavský. Zároveň dodal, že zástupcov SKKD zatiaľ nikto k diskusii o podobe reformy neprizval.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies