UMB otvorila 25. akademický rok, stále nepozná výsledok akreditácie

NETKY.SK • 19 September 2016, 14:29 • 2 min
UMB otvorila 25. akademický rok, stále nepozná výsledok akreditácie

BANSKÁ BYSTRICA – V aule Beliana Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici otvorili dnes nový, jubilejný 25. akademický rok. UMB so šiestimi fakultami a takmer 8000 študentmi zatiaľ stále nemá výsledok Akreditačnej komisie, ktorá ju vlani nezaradila medzi univerzitné vysoké školy.

slovakia

left justify in out

"Bol som presvedčený, že do dnešného dňa ho už budeme poznať. Žiaľ, Akreditačná komisia si v tomto smere dáva načas. Takže ten pozitívny výsledok, pretože iný nepripúšťam, v tejto chvíli ešte nemôžem ohlásiť," konštatoval rektor UMB Vladimír Hiadlovský s tým, že už v máji tohto roka zaslali Akreditačnej komisii správu o prijatých opatreniach, ktoré majú napraviť súčasný stav a zaradiť UMB medzi univerzitné vysoké školy.

Ako priblížil, po zverejnení výsledkov komplexnej akreditácie sa v auguste 2015 dostala ich univerzita do nepopulárnej skupiny nezaradených univerzít.

 

"Primárnym cieľom komplexnej akreditácie bolo zhodnotiť úroveň výskumnej činnosti na univerzitách. Na to boli stanovené tri kritériá. To prvé úplne komplexné, ktoré hodnotí až do hĺbky čriev univerzity výskumnú činnosť, sme splnili na necelých 95 percent. Z môjho pohľadu to bolo hodnotené vysoko pozitívne. Potom boli ešte dve doplnkové kritériá, medzi nimi aj výskumná úroveň študentov a absolventov doktorandského štúdia. Teda, ako kvalitne sa naši doktorandi v rámci svojho pôsobenia počas štúdia zameriavali na vedeckú činnosť. Za každého doktoranda bolo potrebné vykázať najkvalitnejší výstup. S týmto UMB mala hraničný problém. Z celkového počtu niekoľko sto doktorandov za hodnotené obdobie rokov 2008 až 2013 nám na to, aby sme splnili toto kritérium, chýbalo asi päť výstupov," vysvetlil rektor.

 

Uplynulý akademický rok mal preto na UMB prívlastok i príchuť akreditačnú. Podľa platnej legislatívy univerzita má totiž rok na to, aby skutočnosti, ktoré jej boli vyčítané, napravila.

 

"Naše nápravné opatrenia majú svoj kvalitatívny rozmer a z môjho pohľadu sa urobilo veľa v tých oblastiach, ktoré nám boli vyčítané. Naša správa Akreditačnej komisii má dve časti, jedna je kvantitatívne bilancovanie toho, akým spôsobom sme to, čo nám vyčítali, napravili v rámci legislatívneho priestoru a druhá časť sú práve kvalitatívne opatrenia," uviedol Hiadlovský.

 

Téma akreditácie rezonovala aj v jeho príhovore počas slávnostného otvorenia akademického roka 2016/2017.

 

UMB si uvedomuje svoj priestor nielen v rámci vysokoškolskej sústavy, ale aj svoj význam v rámci regiónu. "Pôsobíme v Banskej Bystrici a s mestom, ktoré od budúceho roka ponesie titul Európske mesto športu 2017, máme veľmi dobrú spoluprácu," dodal Hiadlovský.

 

Podľa rektora UMB bola vysoko aktívna už v čase, keď sa mesto ešte len uchádzalo o kandidatúru. Ich ľudia a študenti pomáhali s prípravnými prácami. Rovnako ako mesto i univerzita je hrdá na zisk titulu a v tejto oblasti sa chce ďalej angažovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies