Ultrapravicový extrémista dostal za vraždu britskej poslankyne Coxovej doživotie

NETKY.SK • 23 November 2016, 15:09 • 2 min
Ultrapravicový extrémista dostal za vraždu britskej poslankyne Coxovej doživotie

LONDÝN - Ultrapravicového extrémistu, ktorý pri júnovom útoku na poslankyňu britského parlamentu Jo Coxovú kričal slogan Británia na prvom mieste, uznal dnes Ústredný trestný súd v Londýne za vinného z jej vraždy a odsúdil ho na doživotný trest väzenia bez možnosti akéhokoľvek skrátenia.

slovakia

left justify in out

Súdnej porote trvalo podľa agentúry DPA niečo vyše hodiny, kým sa uzniesla na vine 53-ročného Thomasa Maira, ktorý na Coxovú trikrát vystrelil z pušky so skrátenou hlavňou a 15-krát do nej bodol nožom.

 

Muž zabil proeurópsku političku Coxovú v obci Birstall týždeň pred britským referendom o členstve v EÚ. Napadnutá sa angažovala v kampani za zotrvanie Británie v EÚ. Jej vražda britskú verejnosť šokovala.

Súd si vypočul, že Mairov útok bol politicky motivovaný. Polícia uňho pri domovej prehliadke našla veľké množstvo neonacistického materiálu a tiež zložku o 41-ročnej Coxovej. Na prvom súdnom pojednávaní namiesto svojho mena vyhlásil: "Smrť zradcom, slobodu Británii", pripomenula tlačová agentúra AP.

 

Súd uznal Maira za vinného aj z úmyselného spôsobenia "vážneho telesného zranenia" 78-ročnému okoloidúcemu mužovi, ktorý sa márne pokúšal ubrániť Coxovú, matku dvoch detí, pred útočníkom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies