Ultimátum firmám: Viac žien do vedenia alebo kvóty

NETKY.SK • 17 September 2010, 14:23 • 2 min
Ultimátum firmám: Viac žien do vedenia alebo kvóty

Ultimátum firmám: Viac žien do vedenia alebo kvóty

slovakia

left justify in out

Zatiaľ je to len upozornenie, no čoskoro sa môže zmeniť na podmienku. Európska komisia dala veľkým európskym koncernom ultimátum, aby do riadiacich funkcií dostali viac žien. ,,Ak sa do konca roku 2011 nič nestane, zvážime zavedenie zákonných kvót,“ citoval denník Welt Viviane Redingovú, eurokomisárku pre oblasť spravodlivosti, základných práv a občianstva.

Politička vyrukovala aj s konkrétnou predstavou, ako by mal zákon o kvótach vyzerať. ,,Moja predstava je 30-percentný podiel žien v dozorných radách firiem do roku 2015, ktorý by sa v ďalších piatich rokoch zvýšil na 40 percent,“ vysvetlila V. Redingová. Eurokomisárka pritom poukázala na Nórsko, ktoré v minulosti pristúpilo k zavedeniu povinných kvót pre ženy vo vedení firiem. Podiel topmanažérok vďaka tomu za päť rokov stúpol z 25 na 40 percent.

V štátoch Európskej únie je podľa V. Redingovej štatistika zastúpenia žien vo vedúcich pozíciách firiem veľmi nelichotivá, navyše sa vôbec nezlepšuje. Napríklad v Nemecku sedí v dozorných radách najväčších firiem z indexu DAX len 13 percent žien. Navyše z šéfov predstavenstiev sú ženského pohlavia len tri percentá.

Komisárka sa chystá situáciu riešiť čo najskôr. Začiatkom budúceho roka si plánuje do Bruselu pozvať zástupcov najväčších európskych podnikov, aby sa s nimi o zlepšení postavenia žien pozhovárala.

Jediným európskym koncernom, ktorý dobrovoľne ohlásil zámer zvýšiť podiel žien v stredných a vyšších manažérskych pozíciách, je Deutsche Telekom. Kvótu si stanovil na 30 percent a chce ju naplniť do roku 2015. Nová stratégia sa bude týkať všetkých trhov, kde Deutsche Telekom pôsobí. Viac žien by tak malo preniknúť aj do vedenia slovenskej dcéry - spoločnosti Slovak Telekom.

Firma bude podľa nových pravidiel postupovať aj pri výberových konaniach. Konkurz na určitú pozíciu bude môcť odštartovať až vtedy, ak bude medzi uchádzačmi aspoň 30 percent žien. Rovnako rôzne rozvojové programy pre riadiacich pracovníkov sa uskutočnia len vtedy, ak sa na ich zúčastní aspoň 30 percent žien.

Vo výkonnom manažmente Slovak Telekomu sedí v súčasnosti jedna žena, ktorá zodpovedá za oblasť ľudských zdrojov. V sedemčlennom predstavenstve nemá podnik ani jednu ženu a medzi deviatimi členmi dozornej rady sú zastúpené dve ženy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies