Úlomky čínskej rakety majú nekontrolovateľne dopadnúť na Zem!

NETKY.SK • 29 Júl 2022, 19:02 • 2 min
Úlomky čínskej rakety majú nekontrolovateľne dopadnúť na Zem!

Pravdepodobnosť, že pristane v akejkoľvek obývanej oblasti, je extrémne nízka. Vyvolalo to však otázky o tom, ako rôzne krajiny preberajú zodpovednosť za svoj vesmírny odpad.

slovakia

left justify in out

Očakáva sa, že úlomky z čínskej rakety sa tento víkend zrútia na Zem pri nekontrolovanom opätovnom vstupe. Čínske rakety smerujúce k nedokončenej čínskej vesmírnej stanici, známej ako Tiangong, postrádajú schopnosť kontrolovaného opätovného návratu na Zem.

 

NASA už, preto predtým apelovala na Čínu, aby Čínska vesmírna agentúra navrhla svoje rakety tak, aby sa po opätovnom vstupe rozpadli na menšie kúsky a dodržali tak medzinárodnú normu. 

 

Z domova: Premiér Eduard Heger prináša dobré správy: Dnes je opäť významný deň pre Slovensko

 

img

 

Posledný štart bol v nedeľu, keď raketa Long March 5 vyniesla laboratórny modul na stanicu Tiangong. Čínska vláda v stredu uviedla, že „opätovný vstup rakety do našej atmosféry, bude predstavovať len malé riziko, lebo s najväčšou pravdepodobnosťou majú jej úlomky dopadnúť do mora."

 

Aj keď Čína vylúčila, že by kusy rakety dopadli nad obývanou oblasťou, pri podobnom nekontrolovateľnom dopade v máji 2020 boli poškodené príbytky mnohých obyvateľov žijúcich na Pobreží Slonoviny.

 

Prečítajte si aj: Róbert Fico vyrukoval s dôkazmi o sabotáži! Na koho podáva trestné oznámenie?

 

img

 

Vesmírna stanica Tiangong alebo „Nebeský palác“ je novou stálou vesmírnou stanicou Číny. Krajina už predtým spustila dve dočasné skúšobné vesmírne stanice, pomenované ako Tiangong-1 a Tiangong-2. Nové laboratórium Wentian je druhým z troch kľúčových modulov Tiangongu.

 

Prvý kľúčový modul Tianhe, ktorý obsahuje obytné priestory pre členov posádky, bol vyslaný na obežnú dráhu v apríli 2021. Ďalší kľúčový modul, vedecké laboratórium Mengtian, má byť spustený do konca roku 2022.

 

Čína má s Tiangongom veľké ambície. Stanica bude mať vlastnú energiu, pohon, systémy podpory života a obytné priestory. Je tiež navrhnutý tak, aby poskytoval energiu na dopĺňanie paliva do nového čínskeho vesmírneho teleskopu s názvom Xuntian, ktorý preletí v blízkosti vesmírnej stanice budúci rok.
 

Ukrajina: Kto sú tajomní Vagnerovci? A z čoho ich obviňuje Británia?

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies