Úlohou ministra T. Boreca je upokojiť situáciu v justícii

NETKY.SK • 18 Apríl 2012, 11:20 • 2 min
Úlohou ministra T. Boreca je upokojiť situáciu v justícii

lohou ministra T. Boreca je upokojiť situáciu v justícii - Politika Prvou úlohou nového ministra spravodlivosti Tomáša Boreca je upokojiť situáciu v justícii.

slovakia

left justify in out

img

Prvou úlohou nového ministra spravodlivosti Tomáša Boreca je upokojiť situáciu v justícii. Po jeho po oficiálnom uvedení do rezortu to dnes povedal premiér Robert Fico (Smer-SD).
Predseda vlády by chcel, aby Borec skrátil dĺžku súdnych konaní, a aby bol v oblasti korupcie "taký tvrdý, ako sa len dá". Pripomenul, že justícia bola v poslednom období pod silnou kritikou a polarizovaná. Borec, ktorý vyšiel z prostredia advokácie, má podľa Fica predpoklady na to, aby situáciu upokojil. "Musíme upokojiť sudcovský stav a dať z neho politiku preč," vyhlásil Fico. 
Minister spravodlivosti bude aj šéfom Legislatívnej rady vlády SR, do ktorej chce privolať odborníkov z viacerých oblastí. Sám je za to, aby sa v zákonoch nerobili "zmeny pre zmeny" a kvalita zákona podľa neho spočíva v tom, že sa nemení často. Pre efektivitu súdnych konaní je podľa Boreca dôležité, aby ministerstvo spravodlivosti, rezort vnútra, Generálna prokuratúra SR a Najvyšší súd SR veľmi úzko spolupracovali. Minister spravodlivosti je zodpovedný aj za Zbor väzenskej a justičnej stráže, ktorý momentálne zápasí s rastúcim počtom odsúdených a preplnenými väznicami. Fico nechce problém riešiť iba rozširovaním kapacity väzníc. "Budeme rozmýšľať o alternatívnych trestoch," povedal. 
Dodal, že bude nadväzovať na pozitívne veci, ktoré zaviedla predchádzajúca ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská z SDKÚ-DS, to sa však netýka statusových zákonov, ktoré boli napadnuté na Ústavnom súde (ÚS) SR. Na verdikt ÚS bude čakať aj Borec. "Budem sa riadiť čisto rozhodnutiami Ústavného súdu," povedal minister. Na diskriminačné žaloby riešenie nemá, avšak tvrdí, že svojou autoritou pôsobí na sudcov, aby ich stiahli. Odozva je podľa neho väčšinou pozitívna.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies