Úlohou je nastaviť podmienky nového stavebného zákona tak, aby nevznikali nové čierne stavby, tvrdí ministerstvo

NETKY.SK • 12 Júl 2018, 08:35 • 2 min
Úlohou je nastaviť podmienky nového stavebného zákona tak, aby nevznikali nové čierne stavby, tvrdí ministerstvo

BRATISLAVA - Prvoradou úlohou je v novom predpise nastaviť podmienky tak, aby nevznikali nové čierne stavby.

slovakia

left justify in out

Uviedol to odbor komunikácie Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR v súvislosti s právnymi predpismi, ktoré majú nahradiť súčasný stavebný zákon.

 

Podľa nového návrhu legislatívy neexistujú prípady, kedy by mohlo dôjsť k dodatočnému povoľovaniu stavieb. Rezort dáva dôraz na povinnosti orgánu verejnej správy v súvislosti s nelegálnymi stavbami. "Keď sa dozvie, že niečo také sa bude diať, už by nemal byť iný postup, než uloženie pokuty, výkon rozhodnutia o odstránení a trestné oznámenie," spresnil odbor.

 

V súvislosti s existujúcimi nelegálnymi stavbami uviedol, že nejde ani tak o problém stavebného zákona, je to celospoločenský problém. "Tých stavieb je veľa a tento problém nevieme vyriešiť tak, že do stavebného zákona dáme, že sa tieto stavby zbúrajú," konštatoval.

 

Podľa odboru komunikácie treba urobiť jasnú deliacu čiaru, zadefinovať pozemky a stavby a právne vzťahy medzi pozemkami a nelegálnymi stavbami. "Aby sme vedeli oddeliť to, čo bolo, od toho, čo bude. A hľadať nejaké iné, celospoločenské riešenie na úrovni inej, než je stavebný zákon," uzatvára odbor.

 

MDV SR má ambíciu v priebehu leta ukončiť rokovania o nových stavebných predpisoch tak, aby mohlo počas jesene spustiť legislatívny proces.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies