ÚLK navrhuje znížiť počet klubov najvyššej súťaže na desať

NETKY.SK • 17 Marec 2015, 18:52 • 2 min
ÚLK navrhuje znížiť počet klubov najvyššej súťaže na desať

BRATISLAVA - V najvyššej slovenskej futbalovej súťaži od sezóny 2016/2017 namiesto súčasného tucta tímov bude možno účinkovať iba desať účastníkov.

slovakia

left justify in out

Na tejto alternatíve sa dohodli zástupcovia Únie ligových klubov (ÚLK), riadiaceho orgánu elitnej súťaže na Slovensku - Fortuna ligy. K reorganizácii by potom pravdepodobne prišlo aj v druhej lige, kde pôsobí od inovovaného tohto ročníka 2014/2015 dovedna 24 mužstiev: na regionálnom princípe, tzv. západnej a východnej časti, sa utvorili dve skupiny po dvanásť tímov.

 

"Dávať jednoznačné vyjadrenia je v tejto chvíli určite predčasné, záležať bude od viacerých faktorov. Uvidíme, ako sa to napokon skončí. Na druhej strane pri prípadnej reorganizácii súťaží musí byť dopredu známy nový model, aby mužstvá vedeli, čo ich čaká napríklad pri počte zostupujúcich. Časový priestor na zmenu je v tomto prípade do začiatku ďalšieho ročníka 2015/2016," uviedol v utorok popoludní pre agentúru SITA výkonný riaditeľ ÚLK Michal Mertinyák a pokračoval: "V pondelok sme mali pracovné stretnutie členov Únie, na ktorom sa rozprávalo o ligových témach, aj o spomenutej možnej zmene doterajšieho systému najvyššej futbalovej súťaže. V strategickom pláne sme mali zahrnutú aj túto otázku či tému. Klubom sme dali možnosť vyjadriť sa, samotné hlasovanie sa skončilo v pomere 8:4. Spomedzi tohtosezónnych účastníkov Fortuna ligy bola proti zmene na desiatku mužstiev štvorica klubov, ktorú nebudem menovať. Nie je to však ani podstatné, pretože Únia ligových klubov vystupuje jednotne ako celok a má jedno spoločné stanovisko. S ním pôjdeme aj do rokovaní so zástupcami Slovenského futbalového zväzu." Okrem Mertinyáka bude pri týchto rozhovoroch za riadiaci orgán najvyššej slovenskej súťaže pochopiteľne aj prezident ÚLK Ivan Kozák. "Myslím si, že zníženie počtu tímov na desať je dobrá cesta, argumentov ´za´ je viac ako ´proti´," doplnil výkonný riaditeľ ÚLK. 

 

Generálny sekretár Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Jozef Kliment skonštatoval, že pracovná skupina, zaoberajúca sa touto problematikou, by mala mať 10 až 12 členov. "Táto skupina sa dokreuje po konferencii SFZ, ktorá bude v piatok 20. marca v Banskej Bystrici. Okrem predstaviteľov Únie ligových klubov v nej určite budú aj zástupcovia druhej ligy, regiónov a zo SFZ najmä ľudia, ktorí sa tomu venujú a majú do tejto problematiky čo povedať, napríklad zo športovo-technickej komisie zväzu. Pracovná skupina bude analyzovať rôzne náležitosti," povedal pre SITA Jozef Kliment. Podľa jeho slov je tu interes aj z druholigových klubov riešiť situáciu. "Uvidíme, čo prinesie nový formát II. ligy, ktorý platí od súťažnej sezóny 2014/2015. Myslím si, že nadstavbová časť prinesie väčší záujem divákov a tým i návštevnosť. Hodnotiť sa však bude až po uzavretí tohto súťažného ročníka," poznamenal ďalej J. Kliment a doplnil: "Pokiaľ ide o najvyššiu súťaž, vieme, čo chce Únia ligových klubov. My sa budeme snažiť riešiť to komplexne, aj v súvislosti s druhou ligou." V rámci II. ligy je tu možnosť opätovného celoslovenského pôsobenia, napríklad so 16 mužstvami. 

 

Ak dôjde k dohode a od sezóny 2016/2017 sa zmení formát najvyššej slovenskej futbalovej súťaže na desať účinkujúcich tímov, z nastávajúceho ročníka Fortuna ligy 2015/2016 by zostúpili až tri tímy. K tendencii zníženia počtu prvoligistov sú po spomenutom pondelňajšom pracovnom stretnutí v sídle ÚLK naklonené až dve tretiny klubov, pôsobiacich v slovenskej elitnej súťaži. 

 

"V zásade je z hľadiska počtu obyvateľov, infraštruktúry a ďalších aspektov najoptimálnejší na Slovensku futbalový variant s desiatimi mužstvami. Súčasný model najvyššej súťaže s dvanástimi tímami a dovedna 33 odohranými kolami nie je podľa môjho názoru úplne spravodlivý. Mužstvá hrajú trikrát proti sebe, z toho nastúpia proti svojim protivníkom dvakrát doma a iba raz vonku alebo naopak. Model s desiatimi, ale aj so 16 mužstvami, sme tu už mali," uviedol pre SITA športový manažér aktuálneho lídra fortunaligovej tabuľky MŠK Žilina Karol Belaník. V Zlatých Moravciach sa na rozdiel od klubu spod Dubňa nepozerajú súhlasne na nový možný systém s desiatimi tímami. "My sme v klube boli a aj sme za 12 mužstiev v najvyššej slovenskej súťaži. Pokiaľ ide o počet, nemenili by sme. Je to porovnateľné aj s inými krajinami, zachovalo by sa viac pozitív. K zníženiu počtu na desať nemusí prísť, veď stav štadiónov sa postupne zlepšuje vo viacerých mestách," podotkol pre agentúru SITA športový riaditeľ FC ViOn Milan Galaba a dodal: "Zmenil by som iba doterajší formát 33 kôl. Pri tucte tímov by bolo lepšie odohrať základnú fázu dvakrát každý s každým, teda spolu 22 kôl, následne by sa urobila tabuľka. Prvá šestka by potom hrala o majstrovský titul a mužstvá na 7. - 12. mieste o záchranu, každý klub by v tejto druhej časti odohral desať stretnutí, dokopy v celej sezóne 32 duelov." 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies