Uljukajev: Rusko vstúpilo do negatívnej fázy ekonomického cyklu

NETKY.SK • 25 August 2014, 15:36 • 2 min
Uljukajev: Rusko vstúpilo do negatívnej fázy ekonomického cyklu

MOSKVA - Rusko vstúpilo do negatívnej fázy ekonomického cyklu a vláda by mala viac investovať do rozvoja ekonomiky.

slovakia

left justify in out

Uviedol to v rozhovore pre dnešné vydanie denníka Vedomosti ruský minister pre ekonomický rozvoj Alexej Uljukajev. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.
     

"Dá sa povedať, že sme vstúpili do negatívnej fázy ekonomického cyklu. Slabý dopyt je jednou z výrazných prekážok pre obnovenie stabilného rastu. Za týchto okolností zníženie objemu investícií zo strany vlády iba zintenzívni negatívny trend vo vývoji ruskej ekonomiky, čo následne nepriaznivo ovplyvní aj vývoj vo fiškálnej oblasti," povedal Uljukajev.
     

Minister upozornil, že práve teraz je ideálne obdobie na investície do rozvoja krajiny. "Po zavedení reštrikcií na dovoz niektorých potravín v reakcii na sankcie západných krajín máme momentálne ideálnu príležitosť na rozvoj dôležitých sektorov hospodárstva, ako sú poľnohospodárstvo a potravinársky priemysel," uviedol Uljukajev pre Vedomosti. Ruské embargo, ktoré Moskva zaviedla začiatkom augusta ako odpoveď na sankcie Západu pre ruský podiel v kríze na Ukrajine, sa týka napríklad mäsa, mlieka, ovocia a zeleniny. Postihlo krajiny, ktoré zaviedli voči Rusku sankcie, prípadne sa k týmto sankciám pripojili.
     

V súvislosti s vývojom ekonomiky Uljukajev však odmieta zvýšenie daní ako jeden z prostriedkov na vybalansovanie štátneho rozpočtu. Ako povedal, takýto krok je pre Rusko v tejto chvíli najmenej želateľným scenárom.
     

Podľa ministra by zvýšenie daní nemuselo riešiť problém vybalansovania rozpočtu, no zároveň by takýto krok mal negatívny vplyv na aktivitu podnikateľského sektora. Konečným výsledkom by tak v skutočnosti mohli byť ešte nižšie príjmy do štátneho rozpočtu, dodal Uljukajev.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies