Ulice Starého Mesta uprace nové auto i čistiaca čata

NETKY.SK • 27 Máj 2014, 16:29 • 2 min
Ulice Starého Mesta uprace nové auto i čistiaca čata

BRATISLAVA - Pešiu zónu i okolité ulice v bratislavskom Starom Meste bude po novom upratovať ekologické čistiace auto.

slovakia

left justify in out

O čistotu staromestských ulíc sa pritom bude denne starať aj sedemčlenná upratovacia čata. O novinkách v oblasti upratovania agentúru SITA informovala staromestská hovorkyňa Alexandra Obuchová.

 

Nový čistiaci stroj bude ulice Starého Mesta upratovať sedem dní v týždni. „Stroj nasadzujeme do ulíc Starého Mesta v tom najvhodnejšom čase, začína sa letná sezóna, ktorá znamená aj viac ľudí v uliciach pešej zóny. Keďže autíčko funguje na elektrickú energiu, je ekologické a šetrné k životnému prostrediu, finančne výhodnejšie a taktiež veľmi tiché. Vďaka svojej veľkosti navyše bez problémov vyčistí aj ťažšie dostupné miesta alebo úzke uličky Starého Mesta,“ uviedla starostka Starého Mesta Tatiana Rosová. Čistiace auto je poháňané lítiovou batériou a obsluhovať ho budú dvaja šoféri. Na jedno nabitie čistiaci stroj vydrží upratovať osem hodín s rýchlosťou 5 až 10 kilometrov za hodinu, priblížila Obuchová. 

 

O čistotu v uliciach Starého Mesta sa bude po novom starať aj "čistiaca čata". Pri upratovaní sa bude striedať 14 zamestnancov spoločnosti Staromestská a.s., označení budú vestami s logom mestskej časti. Denne sa v staromestských uliciach vystriedajú siedmi zametači, ktorí budú centrum Bratislavy upratovať od 12:00 do 19:00. „Ich úlohou je zabezpečiť poriadok v najproblematickejších lokalitách v Starom Meste. Kým doteraz nám čistotu zabezpečovala iba dodávateľská firma na základe fixného rozpisu, teraz vieme flexibilnejšie reagovať aj na podnety obyvateľov a riešiť aktuálne problémy,“ povedala starostka. 

 

Staré Mesto navrhuje aj efektívnejšie rozdeliť upratovanie a čistenie staromestských ulíc medzi mestskú časť a bratislavský magistrát. Podľa starostky Rosovej totiž v súčasnosti jednu ulicu upratuje Staré Mesto a hneď susediacu má na starosti magistrát. "Pripravili sme návrh, v rámci ktorého by bolo územie rozdelené na komplexné časti, čo bude jednoduchšie aj pre obyvateľov. Bolo by to možné na základe zmluvy o spolupráci, na základe ktorej by mestská časť a magistrát vykonávali čistenie ulíc, starostlivosť o odpadkové koše, čistotu a údržbu zelene,“ dodala starostka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona