Ulice Bukurešti zaplavili davy protestujúcich policajtov

NETKY.SK • 17 Marec 2017, 07:24 • 2 min
Ulice Bukurešti zaplavili davy protestujúcich policajtov

BUKUREŠŤ - Zhruba tisíc policajtov protestovalo dnes v rumunskej metropole Bukurešť za vyššie platy.

slovakia

left justify in out

Desaťtisíce príslušníkov polície totiž podľa nich v Rumunsku zarábajú len minimálnu mzdu, či dokonca ešte menej. Policajti z viacerých častí Rumunska sa dnes zhromaždili pred ministerstvom vnútra.

 

Viacerí skandovali "zlodeji", mávali rumunskými zástavami a svoju nespokojnosť dávali najavo aj píšťalkami či vuvuzelami. Marius Barbulescu, líder odborového zväzu policajtov Mihai Viteazul, uviedol, že policajti by mali mesačne zarábať minimálne 1450 lei (318 eur) a na dôvažok by mali mať aj ďalšie výhody, aké prislúchajú iným štátnym zamestnancom.

 

"Máme do činenia s ponížením, ktoré je ťažké opísať slovami," povedal Barbulescu rumunskej štátnej agentúre Agerpres. Policajti sú podľa neho síce štátnymi zamestnancami, avšak s "osobitným postavením".

 

Približne 38.000 rumunských policajtov zarobilo za minulý mesiac od 1250 do 1450 lei (274-318 eur), čo predstavuje minimálnu mzdu alebo ešte menej. Na problém poukázalo ešte vlani v októbri aj ďalší odborový zväz Diamant. O tom, že tisíce služobne mladších policajtov zarábajú menej ako je hranica minimálnej mzdy, vtedy zväz informoval prezidenta Klausa Iohannisa, ministerstvo vnútra aj ďalšie úrady. Predstavitelia policajných oborov sa ešte dnes večer mali stretnúť s rumunskou ministerkou vnútra Carmen Danovou a prediskutovať s ňou svoje požiadavky.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona