Ukrajinský študent priznal lúpežný útok na dôchodkyňu, vyhostia ho zo SR

NETKY.SK • 20 September 2016, 14:49 • 2 min
Ukrajinský študent priznal lúpežný útok na dôchodkyňu, vyhostia ho zo SR

BANSKÁ BYSTRICA – Trest dva roky podmienečne, trest vyhostenia z republiky a zákaz požívania alkoholu v skúšobnej dobe uložil dnes senát Okresného súdu v Banskej Bystrici 23-ročnému ukrajinskému študentovi Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Ivanovi Khalimonovi za lúpežný prepad dôchodkyne.

slovakia

left justify in out

Zároveň súd rozhodol o jeho prepustení z väzby. Vysokoškolák Ivan sa priznal, že opitý prepadol 72-ročnú dôchodkyňu neďaleko centra Banskej Bystrice. Verdikt súdu je právoplatný, prokurátor ani študent sa voči nemu neodvolali.


Mladý Ukrajinec v nedeľu 24. apríla pred 9. hodinou na Námestí slobody v Banskej Bystrici prepadol dôchodkyňu Vlastu. Žena kráčala po chodníku a študent na ňu zozadu zakričal, aby mu dala tašku. Jednu ruku mal zovretú v päsť, druhou ženu chytil za bundu a niekoľkokrát ju buchol o sklenený výklad. Dôchodkyni na pomoc prišiel vodič okolo prechádzajúceho vozidla. Políciu privolala žena, ktorá v blízkom parku bola na prechádzke so psom. Útočníka zadržali okoloidúci na mieste činu do príchodu hliadky. Študent žene neublížil, ani jej nič nezobral. V čase činu mal v sebe najmenej 1,5 promile alkoholu.


Na pojednávaní Ivan priznal útok a prítomnej obeti sa ospravedlnil. Vzhľadom na priznanie, doterajší bezúhonný život a kladné hodnotenie zo školy súd konštatoval prevahu poľahčujúcich okolností a uložil študentovi miernejší trest za lúpež spáchanú voči chránenej osobe, kde je sadzba od sedem do dvanásť rokov odňatia slobody.


Študent v prípravnom konaní priznal, že na skutok sa celkom nepamätá, pretože bol opitý. Údajne s kamarátom vypili štyri fľaše brandy, ktoré zapíjali pivom. Ivan pochádza z mesta Poltava na Ukrajine a v Banskej Bystrici študoval v prvom ročníku Filozofickej fakulty Univerzity Mateja Bela odbor tlmočníctvo a prekladateľstvo. Priznal tiež, že alkohol pil týždenne dva až tri razy.


Prvostupňový súd stanovil, že v skúšobnej päťročnej dobe podmienečného odsúdenia má Ivan zakázané požívať alkohol a iné návykové látky. V tejto súvislosti súd požiada ukrajinskú stranu, aby tento zákaz kontrolovala. Súd zároveň upozorní slovenskú políciu, že Ukrajinec bol na päť rokov vyhostený. Nádejný prekladateľ a tlmočník, ktorého škola označila za svedomitého a perspektívneho odborníka, už svoje účinkovanie na univerzite vzhľadom na rozsudok skončil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies