Ukrajinský režisér Sencov ukončil hladovku

NETKY.SK • 5 Október 2018, 11:56 • 2 min
Ukrajinský režisér Sencov ukončil hladovku

Moskva- Ukrajinský režisér Oleh Sencov, odsúdený v Rusku na 20 rokov väzenia, ukončil v piatok protestnú hladovku. Držal ju od 14. mája a chcel ňou dosiahnuť prepustenie všetkých 65 Ukrajincov väznených v Rusku - vrátane seba -, ktorých nazýva politickými väzňami.

slovakia

left justify in out

Sencov bol v Rusku odsúdený na 20 rokov väzenia za sprisahanie s cieľom vykonať teroristický útok. Sencov tieto obvinenia odmieta ako vykonštruované.

O ukončení jeho hladovky informoval v piatok podľa agentúry Interfax námestník riaditeľa ruskej Federálnej služba pre výkon trestu (FSIN) Valerij Maximenko.

 

"Áno, ukončil hladovku. Najlepší dietológovia z Moskvy vypracovali preňho špeciálny plán, ktorým ho postupne vyvedú z hladovky," spresnil Maximenko.

Maximenko sa súčasne poďakoval všetkým lekárom i advokátom, ktorí Sencova presvedčili, že

"treba žiť, že život ide ďalej".

 

"Naši lekári, naši špecialisti ho presvedčili. A on si vybral život," vyhlásil Maximenko.

Sencova zatkli 11. mája 2014 po ruskej okupácii ukrajinského polostrova Krym, kde sa narodil a žil. O rok neskôr ho v procese, ktorý ľudskoprávne organizácie považujú za vykonštruovaný, obvinili z extrémizmu a teroristických aktivít a poslali na 20 rokov do trestaneckej kolónie.

 

Po tom, ako v polovici mája vo väzení vyhlásil protestnú hladovku, sa v jeho kauze angažovali mnohí západní politici a ľudskoprávne a medzinárodné organizácie, ktoré vyvíjali na Rusko tlak, aby Sencova prepustilo.

 

Na jeho prepustenie vyzvali Rusko aj filmári z celého sveta. Okrem iných napríklad režiséri Pedro Almodóvar, Wim Wenders, Agnieszka Hollandová a Aki Kaurismäki. Za Sencova sa postavili aj známi herci ako Johnny Depp či Meryl Streepová.

 

Kremeľ ho oslobodiť odmieta, podobne ako prezident Vladimir Putin zamietol žiadosť Sencovovej matky o milosť pre svojho syna.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona