Ukrajinský prezident Zelenskyj označil zničenie priehrady za environmentálnu bombu hromadného ničenia

NETKY.SK • 7 Jún 2023, 09:45 • 2 min
Ukrajinský prezident Zelenskyj označil zničenie priehrady za environmentálnu bombu hromadného ničenia

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil pretrhnutie Kachovskej priehrady za "environmentálnu bombu hromadného ničenia". Dodal, že len oslobodenie Ukrajiny môže zabrániť ďalším "teroristickým" činom.

slovakia

left justify in out

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil pretrhnutie Kachovskej priehrady za "environmentálnu bombu hromadného ničenia" a povedal, že len oslobodenie Ukrajiny môže zabrániť ďalším "teroristickým" činom. TASR správu prevzala zo stanice Sky News a agentúry Reuters.

 

"Takéto zámerné zničenie priehrady a ďalších zariadení vodnej nádrže zo strany ruských okupantov je environmentálnou bombou hromadného ničenia," uviedol Zelenskyj vo svojom pravidelnom videoprejave zverejnenom v utorok neskoro večer. Zopakoval, že zničenie Kachovskej priehrady nezastaví oslobodzovanie okupovaných území. "Len úplné oslobodenie ukrajinského územia spod ruskej okupácie zaručí, že už k takýmto teroristickým útokom nedôjde," dodal. Zelenskyj tiež oznámil, že ukrajinská generálna prokuratúra sa už v súvislosti s vyšetrovaním utorkového zničenia priehrady obrátila na Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu.

 

img

zničená priehrada Nova Kachovka na juhu Ukrajiny

 

Ukrajinský prezident takisto prisľúbil pomoc obyvateľom postihnutej oblasti. Podľa neho vláda robí všetko, čo môže, aby zachránila ľudí a zaistila im pitnú vodu, píše agentúra DPA. Z útoku na priehradu sa navzájom obviňujú Moskva a Kyjev. Podľa Ukrajiny chcelo Rusko útokom na priehradu spomaliť dlho očakávanú ukrajinskú ofenzívu. Rusko uviedlo, že išlo o sabotáž s cieľom zastaviť zásobovanie vodou na anektovaný polostrov Krym.

 

Zaujímavé sú v tejto súvislosti vyjadrenia Ukrajinského Major Generála Andriya Kovalchuka pre  Washington Post z 29.12.2022 kde povedal že uvažujú o zaplavení oblasti. 

Ukrajinci, povedal, dokonca vykonali skúšobný úder s odpaľovacím zariadením HIMARS na jedno z stavidiel na priehrade Nova Kakhovka, pričom urobili tri diery do kovu, aby zistili, či sa voda v Dnepra môže zdvihnúť natoľko, aby zastavila ruské prechody, ale nezaplavila okolie. Skúška bola úspešná, povedal Kovaľčuk, ale tento krok zostal poslednou možnosťou.

Celý článok si môžete prečítať tu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies