Ukrajinský prezident zablokoval 3 hlavné televízne kanály. Údajne ide o boj proti dezinformáciam šíriacim sa z Ruska

NETKY.SK • 4 Február 2021, 09:34 • 2 min
Ukrajinský prezident zablokoval 3 hlavné televízne kanály. Údajne ide o boj proti dezinformáciam šíriacim sa z Ruska

KYJEV - Prezident Volodymyr Zelenskyj zablokoval vysielanie 3 televíznych staníc vo vlastníctve ruského magnáta Viktora Medvedčuka.

slovakia

left justify in out

Vysielanie televíznych kanálov NewsOne, 112 Ukrajina a Zik a ich ďalšie regionálne projekty sú teraz k dispozícii iba na videoportáli na platforme YouTube. Ich vysielanie je v Ukrajine zakázané na minimálne 5 rokov. Kanály označili krok ukrajinských orgánov za „politickú represiu“. Spomenuté konanie odsúdil aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

 

Reakcia na seba nenechala dlho čakať a ukrajinské úrady preverovať dianie v televíziách. Poradca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta si myslí, že tieto tri televízne kanály aktívne a často otvorene využívané ako nástroj ruskej propagandy na Ukrajine. O zastavení vysielania troch televíznych kanálov rozhodol Zelenskyj na základe rozhodnutia Rady národnej bezpečnosti a obrany.

 

 

„Ukrajina dôrazne podporuje slobodu slova, nie propagandu financovanú agresorským štátom, ktorá podkopáva Ukrajinu na ceste do Európskej únie a k euroatlantickej integrácii,“ napísal ukrajinský prezident na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

Medvedčuk má osobný priateľský vzťah s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorý je dokonca krstným otcom Medvedčukovej dcéry. Podnikateľ podporuje Opozičnú platformu - Za život, politickú stranu, ktorá je populárna na juhovýchode Ukrajiny a má menšinu v ukrajinskom parlamente.

 



Rusko v roku 2014 anektovalo polostrov Krym a na východe Ukrajiny zároveň podporovalo separatistických povstalcov. Takmer sedemročný konflikt spôsobil smrť približne 14-tisíc ľudí a zničil priemyselné srdce Ukrajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies