Ukrajinský prezident ponúkol výmenu dvoch Rusov za odsúdenú Savčenkovú

NETKY.SK • 22 Marec 2016, 16:31 • 2 min
Ukrajinský prezident ponúkol výmenu dvoch Rusov za odsúdenú Savčenkovú

MOSKVA - Ukrajinský prezident Petro Porošenko ponúkol dnes Moskve na výmenu za odsúdenú ukrajinskú pilotku Nadiju Savčenkovú dvoch Rusov, ktorých Ukrajinci zajali v boji so separatistami na východe Ukrajiny a súdia ich v Kyjeve.

slovakia

left justify in out

Podľa tlačovej agentúry AP urobil túto ponuku ihneď nato, ako dnes ruský súd odsúdil Savčenkovú na 22 rokov väzenia za spoluúčasť na vražde dvoch ruských novinárov, ku ktorej došlo v lete roku 2014 na východe Ukrajiny, pokus o vraždu a nezákonné prekročenie hraníc s Ruskom.

 

Súd dnes oznámil, že neuznáva Savčenkovej imunitu, ktorú má ako poslankyňa ukrajinského parlamentu a Parlamentného zhromaždenia Rady Európy. Odmietol aj alibi Savčenkovej, ktoré potvrdila aj jej sestra Vera.

 

Savčenková ešte pred vynesením rozsudku vyhlásila, že sa nebude odvolávať. Podľa médií dúfa, že zrieknutím sa odvolania urýchli svoju výmenu za Rusov uväznených na Ukrajine.

 

Znemožnila by si tým však prípadné napadnutie rozsudku na Európskom súde pre ľudské práva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona