Ukrajinský prezident podpísal zákon o rozpočte na rok 2015

NETKY.SK • 1 Január 2015, 17:21 • 2 min
Ukrajinský prezident podpísal zákon o rozpočte na rok 2015

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko podpísal zákon o štátnom rozpočte na tento rok.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na tlačovú službu prezidenta o tom informovala agentúra Sputnik.
      

Štátny rozpočet na rok 2015, ktorý podľa tlačovej služby podpísal prezident v posledný deň minulého roka, schválil parlament v pondelok tento týždeň. Zákonodarcov tlačil čas, keďže schválenie rozpočtu bolo nevyhnutné na zabezpečenie ďalšej tranže záchranného úveru od Medzinárodného menového fondu (MMF).
      

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk však uviedol, že rozpočet sa ešte môže upravovať, keďže Ukrajina čoskoro začne rozhovory s medzinárodnými veriteľmi. "Niektoré body sa ešte budú meniť v závislosti od toho, na čom sa dohodneme s medzinárodnými veriteľmi," povedal premiér. Misia MMF by mala na Ukrajinu pricestovať na budúci týždeň.
      

Devízové rezervy Ukrajiny klesli od začiatku roka 2014 o vyše 50 % na 10-ročné minimum. Dôvodmi sú podpora klesajúceho kurzu ukrajinskej meny, ako aj vysoké náklady spojené so splácaním dlhov za dodávky ruského plynu. Súčasné devízové rezervy dosahujú menej než 10 miliárd USD (8,24 miliardy eur), čo krajine stačí maximálne na pokrytie dvojmesačného dovozu.
      

Koncom apríla MMF schválil pre Ukrajinu dvojročný záchranný úver vo výške 17 miliárd USD, z čoho už uvoľnil 4,6 miliardy USD. Kyjev ale nedávno oznámil, že bude potrebné tento program ešte navýšiť, nakoľko vyhliadky ekonomiky sa oproti pôvodným predpokladom zhoršili. Fond, ako aj západné štáty, ktoré Ukrajinu podporujú, však dali najavo, že ďalšia finančná pomoc bude závisieť od toho, či Ukrajina začne realizovať dlhodobo sľubované reformy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies