Ukrajinský prezident odletel do Spojených štátov. Žiada o pomoc pre situáciu na Donbase

NETKY.SK • 1 September 2021, 14:20 • 2 min
Ukrajinský prezident odletel do Spojených štátov. Žiada o pomoc pre situáciu na Donbase

KYJEV – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj diskutoval s ministrom obrany USA Lloydom Austinom o situácii na Donbase a perspektívach rozvoja spolupráce s cieľom čeliť ruskej agresii v azovsko-čiernomorskom regióne.

slovakia

left justify in out

Informovalo o tom tlačové oddelenie hlavy ukrajinského štátu. Zelenskyj je na pracovnej návšteve v Spojených štátoch amerických. V stredu, teda dnes, sa má stretnúť s prezidentom Joe Bidenom.

 

Napätie sa stupňuje

Šéf Pentagonu Lloyd Austin už predtým uviedol, že americký prezident schválil nový balík vojenskej pomoci Ukrajine vo výške 60 miliónov dolárov vrátane dodávky protitankových raketových systémov (ATGM) Javelin.

 

„Strany diskutovali o situácii na východe našej krajiny, ktorá zostáva napätá napriek úsiliu Ukrajiny dosiahnuť deklaráciu mierovými diplomatickými prostriedkami. Napätie sa stupňuje najmä v súvislosti s vojenskými cvičeniami Ruskej federácie Západ-2021. Prezident Ukrajiny a minister obrany USA rokovali aj o perspektívach rozvoja spolupráce s cieľom čeliť politike Ruska v azovsko-čiernomorskom regióne a zaisteniu voľného pohybu lodí v medzinárodných vodách,“ píše sa v správe.

 

Ukrajina má podporu USA

Zelenskyj na stretnutí vyjadril sústrasť nad smrťou amerických vojakov, ktorí zahynuli počas samovražedného útoku v Kábule 26. augusta. Tiež hovoril o pomoci Ukrajiny pri evakuácii zahraničných občanov z Afganistanu.

 

„Ako prezident krajiny, ktorá každý deň stráca svojich najlepších synov vo vojne rozpútanej Ruskom na východe Ukrajiny, dobre chápem bolesť rodín obetí a celého amerického ľudu,“ uviedol Zelenskyj.

 

Šéf Pentagonu Zelenského ubezpečil, že USA budú stáť po boku Ukrajiny. Budú podporovať jej zvrchovanosť a územnú celistvosť, pomáhať v boji proti ruskej agresii a podporovať snahy Kyjeva vstúpiť v NATO.

 

Zelenskyj na stretnutí poďakoval USA za pomoc Ukrajine a poznamenal, že Kyjev počíta s americkou podporou pri rozvoji siete liečebných a rehabilitačných stredísk pre ukrajinskú armádu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies