Ukrajinský premiér varuje opozíciu pred stupňovaním napätia

NETKY.SK • 4 December 2013, 12:30 • 2 min
Ukrajinský premiér varuje opozíciu pred stupňovaním napätia

KYJEV - Ukrajinský premiér Mykola Azarov v stredu vyzval opozíciu, aby prestala stupňovať napätie v krajine, kde v dôsledku nepodpísania dohôd s EÚ vypukla najhoršia politická kríza za posledné desaťročie.

slovakia

left justify in out

Urobil tak na úvod zasadnutia vlády, ktoré bolo prvým od začiatku masových demonštrácií v uliciach Kyjeva. Tie pokračovali aj v uplynulých dňoch, zatiaľ čo v stredu sa úrad vlády pokúsilo zablokovať okolo 1500 demonštrantov.

"Vyhlasujem výzvu na zastavenie stupňovania politického napätia," odkázal Azarov opozícii. "Chcem povedať ľuďom: Vaši lídri vás navádzajú na zločin. Oni sa budú snažiť ukryť za poslaneckú imunitu, ale vy sa nemáte za čím." Azarov tiež tvrdí, že "dôvody pre pouličné protesty boli vyčerpané". Premiér ešte v pondelok označil demonštrácie a blokády vládnych budov za nezákonné a prirovnal ich k štátnemu prevratu. Vyjadril sa tak po kritike zo strany Západu, ktorá sa týkala víkendového zásahu poriadkových síl proti demonštrantom. Násilie sa podľa oficiálnych zdrojov skončilo zranením 190 osôb vrátane policajtov a viac ako 40 novinárov, za čo sa premiér v utorok ospravedlnil. 

Masové protesty na Ukrajine vyvolalo novembrové rozhodnutie vlády pozastaviť eurointegračný proces, čo podľa Azarova súviselo s nátlakom zo strany Ruska. Významné dohody s EÚ mal ukrajinský prezident Viktor Janukovyč podľa pôvodného plánu podpísať na summite v litovskom Vilniuse, ktorý sa konal 28. a 29. novembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies