Situácia na Ukrajine: Armáda nakúpi zbrane pre jednotky na východe krajiny

NETKY.SK • 25 September 2014, 08:13 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Armáda nakúpi zbrane pre jednotky na východe krajiny

KYJEV - Ukrajinská Národná garda a armáda v zóne protiteroristickej operácie (ATO) dostanú nové zbrane a výbavu, oznámil v stredu ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

18:55 - Kiska v OSN: Sme proti narúšaniu celistvosti štátov, Ukrajina nie je výnimkou

Organizácia spojených národov (OSN) vznikla po 2. svetovej vojne hlavne preto, aby už vo svete nevznikali konflikty a zabezpečila sa územná celistvosť krajín. V súčasnosti, keď vidíme vo svete množstvo konfliktov, vrátane jedného priamo u našich susedov na Ukrajine, sa treba opätovne spýtať, ako táto organizácia dokáže naplniť svoju úlohu. Po dnešnom prejave na Valnom zhromaždení OSN to pred novinármi zdôraznil prezident SR Andrej Kiska. Viac sa dočítate TU.

 

18:12 -  Porošenko žiada ďalšiu medzinárodnú pomoc

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzval vo štvrtok Medzinárodný menový fond (MMF) a západné krajiny na poskytnutie ďalšej finančnej pomoci s cieľom stabilizovať národnú menu. Ukrajinská hrivna od začiatku roka stratila 40 % svojej hodnoty voči doláru. K prudkému oslabeniu kurzu prispel nákladný konflikt s proruskými separatistami na východe krajiny. Porošenko na tlačovej konferencii v Kyjeve prisľúbil, že bude chrániť hrivnu pred "špekulatívnymi" útokmi. Súčasný program MMF v objeme 17 mld. USD však vzhľadom na pokračujúci konflikt podľa neho nebude postačovať. 

Ukrajinský prezident Petro Porošenko má vo štvrtok zverejniť plán sociálnych a ekonomických reforiem, ktoré Ukrajine umožnia požiadať o vstup do Európskej únie o šesť rokov. Rozvojová stratégia do roku 2020 bude podľa neho zahŕňať 60 rôznych reformných programov, ktoré pripravia Ukrajinu na členstvo v únii. Ukrajina podpísala s EÚ kľúčovú asociačnú dohodu 16. septembra, implementácia jej obchodných častí sa však odkladá až do januára 2016 pre výhrady zo strany Ruska.

 

14:36 - Glváč: Slovenskí vojaci budú v rámci pomoci pre Ukrajinu školiť odmíňovačov

Na Slovensku sa budú školiť ukrajinskí odmíňovači: ide o ďalšiu formu konkrétnej pomoci pre Ukrajinu zo slovenskej strany, potvrdil minister obrany SR Martin Glváč po dnešnom stretnutí s ukrajinským ministrom obrany Valerijom Heletejom na Ukrajine.
     

"Na túto požiadavku sme promptne zareagovali, už je potrebné dohodnúť iba konkrétne počty a termíny, kedy sa budú realizovať," uviedol šéf slovenského ministerstva obrany. Ako dodal, rezort obrany je aj naďalej pripravený reagovať na každú relevantnú požiadavku zo strany Ukrajiny. "Na dnešnom stretnutí som deklaroval, že sa vieme rozprávať o akejkoľvek forme pomoci," zdôraznil Glváč s tým, že gro dnešných rozhovorov prebehlo medzi štyrmi očami a nie všetky formy pomoci je možné publikovať.
      

Šéf ukrajinského rezortu obrany na stretnutí ocenil doterajšiu pomoc zo slovenskej strany - či už ide o zabezpečenie reverzného toku plynu, humanitárnu pomoc, alebo pomoc pre zranených v nemocniciach na Slovensku. Na stretnutí zdôraznil, že Slovenská republika je jedna z mála krajín s konkrétnou pomocou, ktorá pre nich znamená oveľa viac než mediálne dezinformácie. Minister Heletej slovenského ministra obrany na stretnutí informoval aj o aktuálnej situácii na východných hraniciach Ukrajiny a predstavil ďalšie ciele. 
      

"Zhodli sme sa, že tento konflikt je atypický a poučný pre celú alianciu, pretože viaceré krajiny sú závislé od ruskej techniky," priblížil Glváč a pripomenul, že slovenský rezort obrany sa snaží znížiť závislosť od ruskej techniky a touto cestou sa vybral už pred dvoma rokmi. "Hovorili sme aj o tom, že na Slovensku intenzívne čakáme na reformy, ku ktorým Ukrajina pristúpi po voľbách," dodal.
      

Glváč dnes počas svojej návštevy Ukrajiny navštívil aj námestie Majdan a tiež výstavu obrannej a leteckej techniky Aviasvit XXI. Ukrajinského ministra Heleteja zároveň pozval na 70. výročie osláv Karpatsko-duklianskej operácie, ktoré sa uskutočnia 6. októbra.

 

13:55 - Ukrajinský prezident Porošenko predstavil plán reforiem

Ukrajinský prezident Petro Porošenko predstavil dnes svoj plán reforiem do roku 2020. Medzi priority zaradil vykorenenie korupcie, decentralizáciu moci, energetickú nezávislosť a reformu daňového systému a bezpečnostných orgánov, informovala agentúra Reuters.
      

Porošenko v Kyjeve povedal, že jedinou alternatívou k "ambicióznym reformám" je ponechanie Ukrajiny "samej s Ruskom". Na margo parlamentných volieb naplánovaných na 26. októbra vyjadril nádej, že povedú k vytvoreniu "reformistickej väčšiny" vo Verchovnej rade.
      

Podľa agentúry DPA Porošenko povedal, že "najnebezpečnejšia" časť vojny proti separatistom z juhovýchodu Ukrajiny je "vďaka hrdinstvu ukrajinských bojovníkov a vojakov" minulosťou. Zdôraznil, že jeho plán na ukončenie konfliktu funguje.

 

 

12:45 - Šéf parlamentu podpísal lustračný zákon, na rade je prezident

Predseda ukrajinského parlamentu Oleksandr Turčynov podpísal dnes lustračný zákon a vyzval prezidenta Petra Porošenka, aby tak bezodkladne urobil aj on. Informovala o tom agentúra Interfax-Ukrajina. "Zajtra sa (zákon) môže zverejniť a nadobudnúť účinnosť," citovala Turčynova agentúra ITAR-TASS.
      

Ukrajinský parlament schválil lustračný zákon 16. septembra. Premiér Arsenij Jaceňuk vyhlásil, že lustračný zákon sa bude vzťahovať na zhruba milión štátnych zamestnancov vrátane vysokopostavených vládnych úradníkov. Previerkam sa podrobia všetci členovia vlády, zamestnanci ministerstva vnútra, tajnej služby a prokuratúry, uviedol Jaceňuk s tým, že "pôjde o celú vertikálu moci".
     

Legislatíva zavádza osobitné previerky "osôb oprávnených vykonávať funkcie na úrovni štátu alebo miestnej samosprávy", ako aj previerky kandidátov na takéto posty. Lustračným osvedčením bude musieť disponovať ukrajinský prezident, predseda parlamentu, predseda vlády a vicepremiéri, šéf národnej bezpečnostnej služby, guvernér národnej banky, poslanci parlamentu, sudcovia, predstavitelia armády a členovia ústrednej volebnej komisie. Požadované osvedčenie nebudú môcť získať osoby, ktoré medzi 25. februárom 2010 a 22. februárom 2014 (za úradovania prezidenta Viktora Janukovyča) zastávali vedúce pozície v štátnej exekutíve, bezpečnostnej službe, národnej banke alebo prokuratúre. 

 

11:31 - Porošenko: Ukrajina požiada o vstup do Európskej únie v roku 2020

Kyjev 25. septembra (TASR) - Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes oznámil, že jeho krajina požiada o vstup do Európskej únie v roku 2020.
      

"Dnes vystúpim pred celou Ukrajinou s mojím novým programom, so svojou víziou reforiem Stratégia 2020," citovala agentúra ITAR-TASS z vystúpenia ukrajinskej hlavy štátu na kongrese sudcov. Podľa Porošenka stratégia počíta so 60 reformami a špeciálnymi programami, "ktoré Ukrajina zrealizuje tak, aby sme o šesť rokov mohli požiadať o členstvo v Európskej únii".

 

img

 

08:50 - Kerry a Lavrov zdôraznili nevyhnutnosť dodržiavania dohody z Minska

New York 25. septembra (TASR) - Ministri zahraničných vecí USA a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov zdôraznili nevyhnutnosť dodržiavania 12-bodovej mierovej dohody z Minska o urovnaní situácie na Ukrajine. Informovala o tom dnes agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na hovorcu amerického rezortu diplomacie.
      

Počas 40 minút trvajúcej bilaterálnej schôdzky v rámci Valného zhromaždenia OSN v New Yorku Kerry a Lavrov diskutovali o implementácii dohody z bieloruského Minska, ktorá bola uzavretá 5. septembra na stretnutí kontaktnej skupiny pozostávajúcej zo zástupcov Ukrajiny, Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Prítomní na ňom boli aj predstavitelia samozvanej Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky.
      

Účastníci stretnutia sa okrem iného dohodli na prímerí, stiahnutí vojakov, otvorení humanitárnych koridorov, ako aj na výmene zajatcov vo formáte "všetkých za všetkých". Podľa ITAR-TASS si konflikt medzi vládnymi silami a separatistami na juhovýchode Ukrajiny vyžiadal už vyše 3500 mŕtvych, státisíce ľudí utiekli zo svojich domovov. 

 

08:30 - Ukrajina nakúpi zbrane pre jednotky na východe krajiny

Ukrajinská Národná garda a armáda v zóne protiteroristickej operácie (ATO) dostanú nové zbrane a výbavu, oznámil v stredu ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov. "Do konca tohto roka v rámci zbrojných kontraktov nakúpime dostatočné množstvo (obrnených transportérov) BTR-4E a BTR-3E, (raketové systémy) Grad a doma vyrobenú výbavu," citovala Avakova agentúra Interfax-Ukrajina. 
      

Minister oznámil zámer vlády počas medzinárodnej výstavy v Kyjeve s názvom Zbrane a bezpečnosť 2014. Na výstave sa zúčastnil aj ukrajinský minister obrany Valerij Heletej. Nákup zbraní sa však podľa jeho slov uskutoční až po ich otestovaní v zóne ATO. "Chceme vidieť, ako účinné bude v zóne protiteroristickej operácie všetko, čo kúpime," zdôraznil. Takýto prístup podľa neho umožní zistiť účinnosť zbraní a vojenského vybavenia za súčasných podmienok. Poznamenal, že mnohé typy výbavy prezentované na výstave sa v bojovej zóne už testujú.

 

08:13 - Jaceňuk požiadal o nerušenie sankcií voči Rusku

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk vyzval v noci na dnes na Valnom zhromaždení OSN, aby sankcie proti Rusku neboli zrušené do chvíle, kým jeho krajina nezíska kontrolu nad celým územím vrátane Krymu.

 

Jaceňuk ďalej požadoval, aby Rusko stiahlo svoje vojenské sily z východnej Ukrajiny, prestalo zásobovať ním podporovaných "teroristov" a začalo "skutočné rozhovory, mierové rozhovory".
      

Na Valnom zhromaždení OSN boli tento týždeň boje medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami hlavnou témou prejavov. Ruský prezident Vladimir Putin ani jeho ukrajinský kolega Petro Porošenko sa však rozpravy nezúčastnia. Bezpečnostná rada OSN sa opakovane stretla kvôli ukrajinskej kríze, ale nedokázala prijať žiadne opatrenia. Rusko ako jej stály člen má právo veta.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies