Situácia na Ukrajine: Proruskí demonštranti obsadili prokuratúru v Donecku!

NETKY.SK • 1 Máj 2014, 13:00 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Proruskí demonštranti obsadili prokuratúru v Donecku!

KYJEV - Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk varoval dnes svoju vládu, že nesplnenie požiadaviek ľudu bude mať za následok jej reorganizáciu, a to už v blízkej budúcnosti.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

19:21 - Prezident obnovuje brannú povinnosť 

 Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov vo štvrtok nariadil obnovenie brannej povinnosti v rámci armády. Urobil tak prostredníctvom osobitného prezidentského dekrétu. Turčynov tým reagoval na zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu na východe Ukrajiny, kde ozbrojenci obsadzujú sídla miestnych regionálnych úradov a polície. Prezident v stredu opäť zopakoval, že jeho vláde sa nedarí nastoliť poriadok v separatistických oblastiach. Ukrajina disponuje približne 130-tisíc vojakmi, spolu so záložníkmi to je však až jeden milión, informuje tlačová agentúra AFP. 

 

17:37 - Proruskí demonštranti obsadili prokuratúru v Donecku

Proruskí demonštranti obsadili dnes budovu prokuratúry vo východoukrajinskom meste Doneck, oznámila agentúra Reuters. Stovky protestujúcich zaútočili na úrad oblastnej prokuratúry, ktorá podľa nich vykonávala činnosť v prospech Západom podporovanej vlády v Kyjeve.
      

"Úrad prokuratúry vydával zločinné nariadenia z Kyjeva proti svojim vlastným ľuďom, vznášal voči nim obvinenia zo separatizmu a ďalších falošných zločinov," povedal pre Reuters 43-ročný obyvateľ Donecka.  Počas útoku dav rozbíjal kameňmi okná na budove. Po jej obsadení demonštranti zvesili z prokuratúry ukrajinskú vlajku a nahradili ju zástavou samozvanej Doneckej ľudovej republiky. V objekte sa v čase obsadenia nachádzali členovia bezpečnostnej služby, ktorým demonštranti povolili odchod z budovy. Podľa agentúry Interfax-Ukraine však niektorí z príslušníkov utrpeli zranenia. Prítomný reportér agentúry Reuters videl na zemi krv. 

 

 

img

 

 

16:39 - MMF očakáva v tomto roku pokles ukrajinskej ekonomiky o 5 %

Medzinárodný menový fond (MMF) predpokladá, že ukrajinská ekonomika klesne tento rok výraznejšie, než očakáva ukrajinská vláda. Neskôr by však ekonomika mohla začať zaznamenávať postupný rast. Informovali o tom agentúra Ukrinform a server kyivpost.com. 

 

Podľa prognózy MMF, ktorú fond zverejnil po zasadnutí svojej výkonnej rady, reálny hrubý domáci produkt (HDP) Ukrajiny klesne tento rok zhruba o 5 %, zatiaľ čo ukrajinské ministerstvo hospodárstva počíta s poklesom ekonomiky tento rok o 3 %. V strednodobom horizonte by sa však situácia na Ukrajine mala zlepšiť. MMF očakáva, že reálny HDP v roku 2015 vzrastie na 2 % a neskôr by sa mal zvýšiť zhruba na 4 %.

 

V dôsledku obnovenej konkurencie MMF ráta s rastom exportu v rokoch 2015 a 2016 ročne viac než o 6 %. Miera inflácie by sa mala dočasne prudko zvýšiť (do konca tohto roka by mohla dosiahnuť 16 %) v reakcii na pokles kurzu národnej meny a zvýšenie cien energií. Do konca roku 2016 však fond predpokladá zníženie zhruba na 6 %. Práve s cieľom získať pomoc od MMF ukrajinská vláda prijala viaceré nepopulárne opatrenia, medzi nimi aj prudké zvýšenie ceny plynu pre domácnosti. To bola jedna z podmienok fondu.

 

Cena plynu sa tak od dnešného dňa zvyšuje o 40 %. Výkonná rada fondu medzitým v stredu (30. 4.) schválila dvojročný úver pre Ukrajinu vo výške 17 miliárd USD (12,27 miliardy eur). Prvú tranžu v hodnote takmer 3,2 miliardy USD by mal Kyjev získať v najbližšom období.
(1 EUR = 1,3850 USD)

 

14:01 - Rusko nazvalo ukrajinský návrh referenda o jednote podvodom 

Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes vyhlásilo, že návrh predsedu ukrajinskej vlády uskutočniť referendum o jednote Ukrajiny a územnej celistvosti je podvod, ktorý len prehĺbi krízu v štáte.

 

V stredu ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk oznámil, že jeho vláda predloží parlamentu návrh zákona o usporiadaní celonárodného hlasovania o jednote Ukrajiny, územnej celistvosti a decentralizácii, ktoré by sa malo konať 25. mája, súbežne s prezidentskými voľbami. Rezort ruskej diplomacie v dnešnom vyhlásení uviedol, že vzhľadom na - ako to nazval - vojenskú operáciu Kyjeva voči "vlastnému ľudu" sú tieto plány "cynické".

 

13:06 - Putin Merkelovej: Ukrajinská armáda musí odísť z juhovýchodu

Stiahnutie sa ukrajinských vojsk z juhovýchodných oblastí Ukrajiny, ukončenie násilia a začiatok národného dialógu v rámci ústavnej reformy s účasťou všetkých regiónov i politických síl je teraz to najhlavnejšie, povedal dnes ruský prezident Vladimir Putin v telefonickom rozhovore s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

 

S odvolaním sa na oznámenie moskovského Kremľa o tom informovala agentúra Reuters i ruská RIA Novosti. Merkelová v telefonáte, ktorý podľa Kremľa ona sama iniciovala, požiadala tiež Putina, aby pomohol oslobodiť vojenských pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorých vo východoukrajinskom meste Slovjansk zadržiavajú proruské milície. 

 

Na rokovania medzi Kyjevom a proruskými separatistami na juhovýchodnej Ukrajine vyzval dnes počas svojho latinskoamerického turné ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Mali by sa podľa neho uskutočniť pod záštitou OBSE.

 

img

 

11:50 - Rusko vyzýva na rozhovory medzi protivníkmi pod záštitou OBSE

Moskva 1. mája (TASR) - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyzval dnes na rokovania medzi Kyjevom a proruskými separatistami na juhovýchodnej Ukrajine, ktoré by sa podľa neho mali uskutočniť pod záštitou Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).
      

"Rusko sa domnieva, že takýto dialóg medzi vládnymi orgánmi v Kyjeve a ich protivníkmi v iných častiach krajiny by sa mohol uskutočniť pod záštitou Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe," povedal Lavrov pre ruskú televíznu stanicu Rossija-24 počas svojej návštevy juhoamerického Peru.
      

Proruskí separatisti vo východných oblastiach Ukrajiny obsadili už množstvo vládnych budov, pričom čelili len slabému odporu zo strany polície.
      

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v stredu vyjadrilo obavy z militantnej rétoriky Kyjeva. Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov totiž oznámil, že ozbrojené sily jeho štátu sú v plnej bojovej pohotovosti. Súvisí to podľa neho hrozbou invázie zo strany Ruska.
      

Lavrov v stredu z Čile takisto odkázal, že Moskva nepodnikne okamžité odvetné opatrenia po tom, čo Spojené štáty a Európska únia uvalili na Rusko sankcie. V budúcnosti však môže Moskva podľa neho svoj postoj prehodnotiť v závislosti od toho, či budú sankcie predĺžené alebo prehĺbené. 
      

"Nechystáme sa konať, robiť nerozumné veci. Chceme dať našim partnerom možnosť, aby sa upokojili," povedal Lavrov na svojom juhoamerickom turné.

 

09:43 - Ruského vojenského pridelenca zadržali pre špionáž a vyhostili z Ukrajiny

Ruského vojenského atašé v Kyjeve zadržali v súvislosti s podozrením zo špionáže a nariadili mu opustiť krajinu, informovala dnes agentúra Interfax-Ukrajina s odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinského ministerstva zahraničných vecí.
      

"Vojenský námorný pridelenec veľvyslanectva Ruskej federácie na Ukrajine je v súvislosti so svojimi akciami, ktoré nie sú v súlade s jeho diplomatickým postavením, vyhlásený za personu non grata," citoval Interfax-Ukrajina kyjevský rezort zahraničia.
      

Ministerstvo uvádza, že diplomata, ktorého meno nie je uvedené, zadržali v stredu pri výkone "výzvedných akcií" a bude musieť Ukrajinu opustiť. Ministerstvo nebolo možné bezprostredne skontaktovať, aby sa k udalosti bližšie vyjadrilo, dodáva k celej záležitosti agentúra Reuters.

 

08:58 - Britský prokurátor pomôže Ukrajine v pátraní po odcudzenom majetku

Británia vyšle na Ukrajinu svojho prokurátora, ktorý pomôže tamojším úradom v pátraní po miliardách dolárov údajne odcudzených vládou zvrhnutého prezidenta Viktora Janukovyča. Informovala o tom dnes agentúra AP.
      

Generálny prokurátor Dominic Grieve svoju úlohu potvrdil na konci dvojdňového fóra v Londýne, ktorého cieľom bolo nájsť spôsob obnovenia majetku Ukrajiny. Podujatia, ktoré spoločne usporiadali Británia a USA, sa zúčastnili protikorupční odborníci z 30 štátov.
      

Podľa ukrajinského generálneho prokurátora Oleha Machnického vláda Viktora Janukovyča systematicky spreneverila verejné zdroje, ktorých hodnota môže dosahovať výšku desiatok miliárd dolárov. Peniaze mali byť využité na osobné potreby politikov.
      

Kým Ukrajina dosiahla spoluprácu s niekoľkými štátmi, kde sa odcudzené prostriedky môžu nachádzať, väčšina týchto peňazí je s najväčšou pravdepodobnosťou uložená v Rusku, čo výrazne sťaží vyšetrovanie a ich vrátenie na Ukrajinu, dodal Machnickij.

 

08:27 - Lagardeová: Finančná výpomoc Ukrajine nesie geopolitické a implementačné riziká

Program finančnej výpomoci vo výške 17 miliárd dolárov, ktorý pre Ukrajinu schválila v stredu rada guvernérov Medzinárodného menového fondu (MMF), nesie geopolitické a implementačné riziká. Uviedla to dnes generálna riaditeľka MMF Christine Lagardeová, ktorú citovala agentúra Reuters.
      

"V oblasti implementácie robíme všetky bezpečnostné opatrenia, ktoré môžu prispieť k zníženiu týchto rizík. V oblasti geopolitiky, bilaterálnej medzinárodnej pomoci a spolupráce všetkých strán bude veľmi užitočné, ak sa posilní ekonomická situácia Ukrajiny," uviedla Lagardeová pre novinárov.
      

Ukrajina, ktorú sužuje niekoľkomesačný štátny rozvrat, neskôr dostane ďalších 15 miliárd od rozličných medzinárodných subjektov. MMF prisľúbil poskytnúť prostriedky v marci za podmienok zavedenia ekonomických reforiem v krajine. Prvá, dvojmiliardová, časť pôžičky pôjde na podporu štátneho rozpočtu.
      

Ukrajina sa nachádza v najhoršej spoločensko-politickej situácii od roku 1991, keď získala nezávislosť od bývalého Sovietskeho zväzu. Rusko v marci anektovalo Krymský polostrov a prítomnosť jeho vojska v pohraničí vyvoláva obavy z invázie.

 

08:22 - Favoritom blížiacich sa prezidentských volieb zostáva Petro Porošenko

Podnikateľ Petro Porošenko zostáva aj podľa výsledkov prieskumu verejnej mienky, ktorý v prvej polovici apríla na reprezentatívnej vzorke 1200 občanov Ukrajiny s výnimkou Krymu realizovala Baltic Surveys/The Gallup Organization v mene Medzinárodného republikánskeho inštitútu, favoritom prezidentských volieb naplánovaných v postsovietskej republike na 25. mája.
      

Porošenka, ktorému najvyššie šance dávali aj predchádzajúce prieskumy, by podľa najnovšieho volilo 29 percent respondentov. Druhá priečka v ňom patrí expremiérke Juliji Tymošenkovej s 13 percentami pred Serhijom Tihipkom so šiestimi percentami hlasov. Preferencie všetkých ostatných uchádzačov o najvyššiu ústavnú funkciu na Ukrajine sú ešte nižšie.
      

Iba 11 percent Ukrajincov verí, že voľby budú absolútne slobodné a korektné, kým opak si myslí 16 percent oslovených. Väčšina oslovených sa navyše domnieva, že Rusko sa pokúsi o narušenie alebo zdiskreditovanie hlasovania.
      

Názory na dočasného prezidenta krajiny Oleksandra Turčynova sú odlišné. Kým 46 percent respondentov je spokojných s tým, ako vykonáva funkciu, 43 percent je opačného názoru.
      

Až polovica respondentov nie je spokojná s prácou zákonodarného zboru. Kritický je i názor verejnosti na novú vládu v súvislosti s úsilím o zachovanie územnej celistvosti krajiny. Kým 14 percent sa domnieva, že robí, čo je v jej silách, takmer štvrtina opýtaných hovorí o "totálnej nečinnosti".
      

Nasadenie ruských ozbrojených síl na ochranu rusky hovoriacich občanov Ukrajiny odmieta väčšina Ukrajincov vo všetkých oblastiach krajiny, vrátane rusky hovoriacich občanov.

 

img

 

06:49 - Premiér Jaceňuk pohrozil vláde personálnymi zmenami, ak nebudú činy a výsledky

 

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk varoval dnes svoju vládu, že nesplnenie požiadaviek ľudu bude mať za následok jej reorganizáciu, a to už v blízkej budúcnosti.

 

"Krajina žiada činy a výsledky. Ak sú takéto činy a výsledky, znamená to, že vláda si plní svoju funkciu. Ak sa v blízkej budúcnosti nedostavia takéto činy a výsledky, bude to znamenať, že dôjde k personálnym zmenám," uviedol Jaceňuk podľa agentúry Reuters v súvislosti s neschopnosťou úradov obnoviť na východe Ukrajiny zákon a poriadok.
      

Proruskí separatisti vo východných oblastiach Ukrajiny obsadili množstvo vládnych budov, pričom čelili len slabému odporu zo strany polície.
      

Jaceňuk ďalej oznámil, že vláda predložila  parlamentu návrh zákona o usporiadaní celonárodného hlasovania o jednote a územnej celistvosti Ukrajiny, ako aj decentralizácie. Malo by sa konať 25. mája súčasne s prezidentskými voľbami.
      

Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes vyjadrilo obavy z militantnej rétoriky Kyjeva. Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov totiž oznámil, že ozbrojené sily sú v plnej bojovej pohotovosti. Súvisí to podľa neho s hrozbou invázie zo strany Ruska.
      

"Žiadame, aby Kyjev okamžite prestal k bojachtivou rétorikou, ktorej cieľom je zastrašenie vlastného obyvateľstva," uviedlo rezort ruskej diplomacie. Vyzval ukrajinské úrady, aby sa vyhli použitiu sily a začali politický dialóg.
      

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov dnes z Čile odkázal, že Moskva nepodnikne okamžité odvetné opatrenia po tom, čo Spojené štáty a Európska únia uvalili na Rusko sankcie. V budúcnosti však môže Moskva podľa neho svoj postoj prehodnotiť v závislosti od toho, či budú sankcie predĺžené alebo prehĺbené. "Nechystáme sa konať, robiť nerozumné veci. Chceme dať našim partnerom možnosť, aby sa upokojili," povedal Lavrov.
 

17:59 - Pozorovateľov OBSE zadržiavaných na Ukrajine zrejme tak skoro neprepustia

Vojenskí pozorovatelia z niektorých členských štátov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorých zadržala vo východoukrajinskom meste Slovjansk "polícia", sa v dohľadnej dobe nedostanú na slobodu. Povedal to dnes pre on-line vydanie nemeckého bulvárneho denníka Bild samozvaný primátor Slovjanska Viačeslav Ponomariov. Rokovania so zástupcami OBSE o prepustení pozorovateľov podľa neho prebiehajú. "Vedieme dialóg, ale nemyslím si, že prepustenie sa uskutoční dnes alebo zajtra," uviedol Ponomariov. Zdôraznil, že Moskva nevyvíja žiadny tlak. Podľa agentúry ITAR-TASS Ponomariov ešte predtým tvrdil, že pozorovatelia oznámili falošný účel návštevy. Podľa neho hovorili, že "prišli na vyhliadkovú jazdu". Mali však mapu s označenými policajnými pozíciami, čo naznačuje špionáž, konštatoval. Stúpenci federalizácie sú podľa neho pripravení vymeniť pozorovateľov za svojich ľudí, ktorých zadržiavajú ukrajinské úrady. Hovorca stúpencov federalizácie Jevgenij Gorbik informoval, že pozorovatelia vykonávali spravodajskú činnosť. "Mali spravodajských agentov, kryptogramy a notebooky s tajnými poznámkami... Bulharský dôstojník mal notebook s poznámkami v ruštine, čo potvrdzuje jeho spravodajskú činnosť," uviedol Gorbik.

 

16:58 - Pušilin: Donecká ľudová republika je obranyschopná

Donecká ľudová republika je dostatočne schopná chrániť svoju suverenitu. Vyhlásil to dnes spolupredseda vlády tejto samozvanej republiky Denis Pušilin. "Máme dostatok ľudí a zbraní, aby sme ochránili naše záujmy," konštatoval Pušilin. Spresnil, že ide o ukoristené zbrane a obrnené vozidlá. Agentúra ITAR-TASS pripomenula, že aktivisti v Donecku vyhlásili 7. apríla vytvorenie Doneckej ľudovej republiky a 11. mája sa rozhodli usporiadať referendum o jej budúcom štatúte. Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov v súvislosti s dianím na východe Ukrajiny dnes povedal, že ukrajinské ozbrojené sily sú v plnej bojovej pohotovosti. Súvisí to podľa neho s hrozbou zo strany Ruska. Na schôdzke so šéfmi oblastných administratív uznal, že úrady v Kyjeve nemajú pod kontrolou situáciu v Doneckej a Luhanskej oblasti.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona