Ukrajinský parlament schválil súdenie Janukovyča v Haagu

NETKY.SK • 25 Február 2014, 13:40 • 2 min
Ukrajinský parlament schválil súdenie Janukovyča v Haagu

KYJEV - Zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč a ďalšie osoby budú zrejme postavené pred Medzinárodný trestný súd v Haagu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Návrh schválil dnes ukrajinský parlament, píše agentúra Reuters.
      

Drvivou väčšinou schválená rezolúcia spája Janukovyča, ktorý je od soboty na úteku, s policajnými zásahmi proti demonštrantom. Dokument uvádza, že o život prišlo vyše 100 ľudí z Ukrajiny a iných štátov.
      

Okrem Janukovyča parlament posiela pred súd v Haagu aj bývalého ministra vnútra Vitalija Zacharčenka a niekdajšieho generálneho prokurátora Viktora Pšonku. Po oboch je takisto vyhlásené pátranie.
      

Ukrajinský veľvyslanec vo Viedni Andrij Bereznyj medzitým oznámil svoju demisiu. Tvrdí, že sa tak rozhodol z vlastnej vôle. "Politické vedenie krajiny je zodpovedné za hlbokú sociálnu a politickú krízu, ktorá vyústila do použitia násilia zo strany úradov proti ukrajinským občanom a spôsobila ich smrť," citovala z Berezného vyhlásenia agentúra ITAR-TASS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona