Ukrajinský parlament schválil podmienečnú amnestiu zatknutých demonštrantov

NETKY.SK • 30 Január 2014, 08:16 • 2 min
Ukrajinský parlament schválil podmienečnú amnestiu zatknutých demonštrantov

KYJEV - Ukrajinský parlament schválil v stredu večer opatrenie zaručujúce amnestiu zatknutým protivládnym protestujúcim, ak demonštranti opustia väčšinu budov, ktoré okupujú.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie parlamentu o podmienečnom prepustení demonštrantov prijala opozícia s nevôľou, informovala agentúra AP.

Opatrenie schválili zákonodarcovia po takmer 12 hodinách rokovaní, avšak opozičné strany ho nepodporili, pretože žiadali bezpodmienečné prepustenie zadržaných. Odhlasovaný návrh má o niečo zmierlivejšiu podobu, ako pôvodne predkladané znenie opatrenia, ktoré navrhli poslanci Strany regiónov prezidenta Janukovyča. Predošlý návrh hovoril o amnestii len v prípade, že sa rozídu všetci demonštranti a odovzdajú všetky okupované budovy.

Podmienky schválenej amnestie umožňujú demonštrantom naďalej využívať niekoľko obsadených budov v Kyjeve, ktoré im slúžia ako ubytovňa a sídlo na koordináciu protestov, ako aj na zabezpečovanie nevyhnutných služieb pre rozsiahly stanový tábor na hlavnom kyjevskom Námestí nezávislosti, kde nočné teploty v týchto dňoch klesajú na mínus 20 stupňov Celzia. Podľa agentúry AP sa po zverejnení výsledkov hlasovania ozýval v stanovom tábore jednoznačný nesúhlas so schváleným opatrením parlamentu.

Podľa rozhodnutia parlamentu majú demonštranti odovzdať najmä kyjevskú radnicu a úrady regionálnych samospráv, ktorých sa protestujúci zmocnili v mestách prevažne na západnej Ukrajine.

Opoziční predstavitelia považujú zadržiavanie protestujúcich za nezákonné v plnom rozsahu, pričom počet zatknutých demonštrantov odhadli na 328. "V skutočnosti parlament práve schválil zákon o rukojemníkoch. Úrady sami uznali, že zadržali rukojemníkov, ako teroristi, ktorých cieľom je získať za rukojemníkov výhody," reagoval na prijaté opatrenie líder nacionalistickej opozičnej strany Sloboda Oleh Ťahnybok, ktorého citovala agentúra Interfax.

Protestné hnutie žiada odstúpenie prezidenta Janukovyča a vypísanie predčasných volieb ešte v tomto roku, ako aj odvolanie z funkcií predstaviteľov zodpovedných za násilný zásah bezpečnostných síl voči demonštrantom, ktorý sa minulý týždeň skončil najmenej troma obeťami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona