Ukrajinský parlament schválil nového ministra obrany

NETKY.SK • 14 Október 2014, 11:48 • 2 min
Ukrajinský parlament schválil nového ministra obrany

KYJEV - Ukrajinský parlament v utorok odsúhlasil vymenovanie doterajšieho veliteľa Národnej gardy Ukrajiny Stepana Poltoraka do funkcie ministra obrany, kde nahradí kritizovaného Valerija Heleteja.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Poslanci o 49-ročnom generálplukovníkovi hlasovali deň po tom, ako jeho nástup na ministerský post navrhol prezident Petro Porošenko. Krajina zmietaná separatistickým povstaním tak vymenila šéfa rezortu obrany už tretíkrát od februárového prevratu.

 

Heletej sa rozhodol odísť v súvislosti s počínaním armády, ktorá v bojoch proti povstalcom koncom augusta utrpela porážku pri meste Ilovajsk, na čo Porošenko prestal vkladať nádej do vojenského riešenia konfliktu a pristúpil na prímerie. Podľa prezidenta je Poltorak v armáde široko uznávanou osobnosťou a očakáva sa od neho "vytvorenie silného systému obrany". Nový minister po svojom odsúhlasení na pôde parlamentu vyhlásil, že "má jasnú predstavu o tom, čo musí urobiť". "Ukrajina potrebuje mier," povedal Poltorak s tým, že jeho zárukou je "moderná a dobre vyzbrojená" armáda. 

 

Východné oblasti Ukrajiny sa po februárovom zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča stali dejiskom nepokojov a násilia medzi silami lojálnymi novej vláde v Kyjeve a proruskými povstalcami. Rusko sa od násilia dištancuje a odmieta obvinenia, že pomáha separatistom. Začiatkom septembra sa obe strany dohodli na dodnes platnom prímerí a podpísali memorandum o podmienkach jeho dodržiavania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies