Ukrajinský parlament oslabil právomoci prezidenta

NETKY.SK • 21 Február 2014, 17:00 • 2 min
Ukrajinský parlament oslabil právomoci prezidenta

KYJEV - Zákonodarný zbor tiež schválil bezpodmienečnú amnestiu pre všetkých zadržaných počas protestov.

slovakia

left justify in out

Ukrajinský parlament v piatok odhlasoval zmenu ústavy do podoby spred roka 2004, keď mala hlava štátu menšie právomoci, ako je to dnes. Zvýšia sa tak právomoci parlamentu, ktorý bude napríklad môcť menovať kľúčových ministrov. Za zmenu v 450-člennom zhromaždení hlasovalo 386 poslancov, potrebných bolo 300 hlasov. 

 

Zákonodarný zbor tiež schválil bezpodmienečnú amnestiu pre všetkých zadržaných počas protestov, ktorých by mohli súdiť za nepokoje. Znamená to, že prípadné obvinenia voči všetkým zadržaným budú zrušené. Prijaté zmeny sú súčasťou dohody sprostredkovanej EÚ, ktoré len pred chvíľou podpísal prezident Viktor Janukovyč a zástupcovia opozície.

 

Janukovyč zmenil ústavu v roku 2010 a zmenami si značne posilnil svoje právomoci. V parlamente majú poslanci jeho vládnej Strany regiónov stále väčšinu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona