Ukrajinský parlament odvolal predsedu protikorupčného výboru, EÚ bola proti

NETKY.SK • 8 December 2017, 06:57 • 2 min
Ukrajinský parlament odvolal predsedu protikorupčného výboru, EÚ bola proti

KYJEV - Ukrajinský parlament odvolal vo štvrtok Jehora Soboleva z funkcie predsedu parlamentného výboru pre boj s korupciou.

slovakia

left justify in out

Protikorupčný výbor ukrajinského parlamentu na svojom rokovaní označil Sobolevovu prácu vo funkcii predsedu za neuspokojivú. Následne inicioval procedúru jeho odvolania parlamentnom.

 

Sobolev vo štvrtok deklaroval, že kým bol predsedom protikorupčného výboru, vznikli "zákony, ktoré budú mať - dúfam - pre Ukrajinu zásadné dôsledky". Dodal, že členovia výboru pod jeho vedením vniesli zmienky o korupčných rizikách do viac ako 300 návrhov zákonov.

 

K hlasovaniu o Sobolevovi došlo v čase, keď na Ukrajine došlo k pokusu o zadržanie bývalého gruzínskeho prezidenta a exgubernátora Odeskej oblasti Michaila Saakašviliho, ktorý sa stal veľkým bojovníkom proti korupcii v tejto krajine. Saakašviliho po zadržaní políciou jeho priaznivci oslobodili priamo z policajného auta.

 

Pokus o Saakašviliho zadržanie, ako aj razia v stanovom tábore, ktorý jeho prívrženci vybudovali v blízkosti budovy parlamentu vyvoláva obavy, že Ukrajina čelí najzávažnejšej politickej kríze od protivládnych protestov z roku 2014.

 

Z funkcie odvolaný Sobolev vyhlásil, že "bývalá a súčasná skorumpovaná elita sa dohodli, že ich cieľom je skoncovať s nezávislosťou orgánov bojujúcich proti korupcii a nahradiť ich falošnými".

 

V Sobolevovej kauze intervenoval aj veľvyslanec EÚ v Kyjeve Hugues Mingarelli, ktorý sa snažil parlament presvedčiť, aby ho neodvolal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies