Ukrajinský parlament nedôveru vláde nevyslovil

NETKY.SK • 3 December 2013, 13:36 • 2 min
Ukrajinský parlament nedôveru vláde nevyslovil

KYJEV - Ukrajinský parlament dnes nepodporil návrh opozície na vyslovenie nedôvery vláde Mykolu Azarova, ktorá 21. novembra rozhodla o pozastavení príprav na integráciu Ukrajiny do európskych štruktúr.

slovakia

left justify in out

Za opozičný návrh na odvolanie vlády hlasovalo len 186 poslancov. Na to, aby bol návrh troch opozičných frakcií schválený, bolo potrebných najmenej 226 hlasov. Zasadnutie parlamentu malo búrlivý priebeh, informovala agentúra RIA Novosti. Podľa nej poslanci najprv veľmi dlho čakali na premiéra a členov vlády, ktorí sa údajne nedokázali dostať do budovy. Jeden z vodcov opozície, šampión v boxe, Vitalij Kličko sa z tribúny dokonca ponúkol, že ministrov prevedie davom demonštrantov, ktorí opäť obkľúčili budovu parlamentu.

Premiér Azarov neskôr v príhovore k poslancom kritizoval terajšiu opozíciu za uzavretie pre krajinu nevýhodných plynárenských kontraktov a upozornil, že opozícia bude niesť zodpovednosť za to, že teraz nabáda ľudí na ničím neodôvodnené konanie. Opoziční poslanci jeho slová prekrikovali skandovaním "Hanba!" a "Lož!".

Azarov dodal, že vláda demonštrantom "podala ruku", čím mal na mysli jej ochotu viesť s nimi dialóg, ale súčasne upozornil, že "ruka sa kedykoľvek môže zovrieť v päsť". Vyzval demonštrantov, aby sa odvrátili od ľudí, ktorí "politikárčia a derú sa k moci". Kritizoval tiež, že vystúpenia rečníkov na demonštráciách oslabujú medzinárodnú pozíciu Ukrajiny, a vyhlásil, že trojstranné rokovania Ukrajiny, Ruska a EÚ sú potrebné na to, aby EÚ pochopila požiadavky Moskvy.

Opozíciu Azarov upozornil, že súčasná situácie nie je ďaleko od rokov 2008-09, keď vláda tiež nemohla plniť svoje základné funkcie, v dôsledku čoho došlo "ku katastrofe: pádu hrivny a nárastu cien". "Toto chcete?" pýtal sa Azarov a dodal: "Ukrajina to vydrží".

Zástupca opozičnej strany Sloboda vo svojom vystúpení uviedol, že v každej inej krajine by vláda po takom kroku už dávno dobrovoľne odstúpila. Opozičný blok Baťkivščyna žiadal okamžité odvolanie ministra vnútra Vitalija Zacharčenka. Poslancov vládnej Strany regiónov opozícia v podstate vypískala po tom, ako viacerí z nich vyhlásili, že Ukrajina nepotrebuje opozíciu, ale pokoj a poriadok. "Odvolanie vlády vyvolá sociálne nepokoje," upozornili.

Masové akcie prívržencov integrácie Ukrajiny do EÚ sa začali 21. novembra, keď vláda Mykolu Azarova rozhodla o pozastavení príprav na podpísaní asociačnej zmluvy s EÚ a zmluvy o voľnom obchode.

Akcie opozície majú podporu na Západe, kriticky sa k nim vyjadruje vedenie Ruska, ktoré údajne vyvíjalo na Ukrajinu nátlak, aby sa jej vláda vzdala proeurópskeho kurzu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies