Ukrajinský parlament dnes odobril program Jaceňukovej novej vlády

NETKY.SK • 11 December 2014, 13:35 • 2 min
Ukrajinský parlament dnes odobril program Jaceňukovej novej vlády

KYJEV - Ukrajinský parlament schválil dnes programové vyhlásenie novej vlády premiéra Arsenija Jaceňuka na roky 2015-16, informovala tlačová agentúra UNIAN.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vyhlásenie podporilo 269 z 353 zaregistrovaných poslancov Najvyššej rady. Proti ich bolo 28, zdržali sa štrnásti a nehlasovalo 42 poslancov.
     

Premiér Jaceňuk predtým v prejave k poslancom predstavil programové vyhlásenie svojej vlády a sformuloval tri hlavné problémy, ktorým krajina čelí. Za konečný cieľ zároveň označil členstvo krajiny v EÚ, čo si však "vyžaduje radikálne zmeny": treba prejsť mnohými skúškami a vyriešiť mnoho problémov. 
     

Spomedzi ním spomenutých troch najzávažnejších problémov za prvý označil obranu nezávislosti Ukrajiny, ktorá je "v prvom rade spojená s ruskou agresiou". Upozornil v tejto súvislosti aj na závislosť Ukrajiny od Ruska v oblasti energetiky.
     

Jaceňuk v parlamente vyhlásil, že nezávislosť Ukrajiny môže pomôcť zachovať aj vysielanie televíznych a rozhlasových staníc, preto bude prioritou vlády aj informačná politika, a to nielen v rámci krajiny, ale aj smerom do zahraničia a v zahraničí. 
     

"O Ukrajine musia všetci hovoriť," vyhlásil a dodal, že "v každom hoteli, v každej krajine" by mala byť možnosť sledovať ukrajinský televízny kanál.
     

Druhým problémom podľa Jaceňuka sú ekonomické straty štátu kvôli vojenským operáciám na východe Ukrajiny, obsadenej proruskými separatistami. Štát podľa neho prišiel "o 20 percent príjmov, o 20 percent valutového zisku a o 20 percent ekonomického potenciálu". Zdôraznil tiež, že súčasná situácia je oveľa zložitejšia ako pred deviatimi mesiacmi, keď sa v oblasti Donbasu začala operácia vládnych síl, ktorej cieľom je potlačiť separatistické proruské hnutie.
     

Ukrajinský premiér preto vyzval na zvolanie medzinárodnej darcovskej konferencie, ktorej cieľom by bolo získať ďalšie financie, aby sa Ukrajina vyhla platobnej neschopnosti.
     

"Aby sme prežili, aby sme sa vyhli platobnej neschopnosti, potrebujeme medzinárodnú darcovskú konferenciu, prijatie plánu na obnovu Ukrajiny a pomoc našich západných partnerov," povedal Jaceňuk pred poslancami. 
     

Za tretiu výzvu pre vládu považuje ukrajinský premiér korupciu, ktorá  "požiera vládne orgány, poriadkové sily" a ďalšie vládne inštitúcie.
     

Podľa agentúry UNIAN programové vyhlásenie vlády v predkladanej podobe sa chystali nepodporiť najmenej dva poslanecké kluby - poslanci Radikálnej strany Oleha Ľaška a poslanci za stranu Svojpomoc. Radikáli tvrdia, že vyhlásenie ide nad rámec koaličnej zmluvy, preto mienia odporučiť jeho prepracovanie. 
     

Poslanecký klub Bloku Petra Porošenka pred dnešnou schôdzou tiež avizoval, že by "mohol nepodporiť" program Jaceňukovej vlády, pripustili dnes pre UNIAN zdroje tejto strany, podľa ktorých je vládne vyhlásenie "prázdne, bezobsažné". Prezidentská frakcia chcela preto navrhnúť, aby sa programovým vyhlásením vlády stala koaličná zmluva.
     

Napokon však predkladaný návrh programového vyhlásenia podporilo 123 poslancov Bloku Petra Porošenka, ako aj 77 poslancov Jaceňukovho Ľudového frontu, 15 poslanci bloku Vlasť expremiérky Julije Tymošenkovej, 20 poslanci Radikálneho bloku Oleha Ľaška i 27 poslancov Svojpomoci. Frakcia Opozičného bloku a poslanecké skupiny Vôľa ľudu a Ekonomický rozvoj návrh programového vyhlásenia zamietli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies