Ukrajinský parlament bude rozhodovať o Tymošenkovej osude

NETKY.SK • 21 November 2013, 09:03 • 2 min
Ukrajinský parlament bude rozhodovať o Tymošenkovej osude

KYJEV - Ukrajinský parlament bude vo štvrtok rozhodovať o zmenách v legislatíve, ktoré by mali umožniť prepustenie bývalej premiérky Julije Tymošenkovej z väzenia.

slovakia

left justify in out

Stále pritom nie je jasné, či sa im dospieť ku kompromisu. Ukrajina je pod nátlakom EÚ, ktorá prepustením Tymošenkovej podmieňuje uzavretie prelomovej dohody o vzájomnom zblížení. Podpisový akt má byť súčasťou summitu, ktorý sa bude konať 28. a 29. novembra vo Vilniuse, ukrajinskí politici sa však na zmenách v príslušných zákonoch nedokázali dohodnúť ani minulý týždeň, čo bolo považované za jednu z posledných príležitostí vyhovieť požiadavke dvadsaťosmičky ešte pred summitom. V utorok sa otázka Tymošenkovej do programu parlamentnej schôdze nedostala napriek tomu, že na nej bol prítomný komisár EÚ pre rozširovanie Štefan Füle.

Expremiérke súd v roku 2011 udelil sedemročný trest za zneužitie premiérskych právomocí, momentálne však čelí ďalším obvineniam, ktoré sa týkajú sprenevery a daňových únikov, ale aj údajného podielu na vražde vplyvného podnikateľa a politika Jevhena Ščerbaňa. Európska únia ukrajinské orgány obviňuje z uplatňovania selektívnej spravodlivosti. Európski lídri zároveň požadujú prepustenie Tymošenkovej do zahraničia, kde má oficiálne podstúpiť liečbu ťažkostí s chrbticou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies