Ukrajinský parlament bude rokovať o odchode Tymošenkovej do zahraničia

NETKY.SK • 13 November 2013, 07:12 • 2 min
Ukrajinský parlament bude rokovať o odchode Tymošenkovej do zahraničia

KYJEV - Ukrajinský parlament bude v stredu diskutovať o zmenách legislatívy, ktoré by umožnili odchod bývalej premiérky Julije Tymošenkovej do Nemecka, kde má podstúpiť liečenie.

slovakia

left justify in out

Práve vyriešenie otázky kontroverzného Tymošenkovej uväznenia je kľúčovou prekážkou pred podpisom asociačnej dohody medzi Kyjevom a Európskou úniou. Vládna Strana regiónov prezidenta Viktora Janukovyča sa však s opozíciou stále nedokáže dohodnúť na podobe príslušného zákona. V sobotu navyše vyplávalo na povrch, že Janukovyč absolvoval tajné rozhovory s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Ten sa snaží presvedčiť ho, aby namiesto podpisu asociačnej dohody s EÚ súhlasil so vstupom do colnej únie Ruska, Kazachstanu a Bieloruska.

Predstavitelia EÚ podmieňujú podpis asociačnej dohody a dohody o voľnom obchode s Ukrajinou prepustením Tymošenkovej, ktorej uväznenie považujú za politicky motivované. Slávnostný akt sa má pritom uskutočniť už koncom novembra v rámci summitu vo Vilniuse. Janukovyč už dávnejšie vyhlásil, že svojej politickej súperke umožní vycestovať na liečenie do zahraničia, nemieni jej však udeliť milosť. 

Expremiérke súd v roku 2011 udelil sedemročný trest za zneužitie premiérskych právomocí, momentálne však čelí ďalším obvineniam, ktoré sa týkajú sprenevery a daňových únikov, ale aj údajného podielu na vražde vplyvného podnikateľa a politika Jevhena Ščerbaňa. Európska únia ukrajinské orgány obviňuje z uplatňovania selektívnej spravodlivosti. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies