Ukrajinský parlament bude opäť rokovať o prepustení Tymošenkovej

NETKY.SK • 19 November 2013, 07:02 • 2 min
Ukrajinský parlament bude opäť rokovať o prepustení Tymošenkovej

BRUSEL - Ukrajinský parlament bude v utorok opäť diskutovať o zmenách legislatívy, ktoré by umožnili odchod bývalej premiérky Julije Tymošenkovej do Nemecka, kde má podstúpiť liečenie.

slovakia

left justify in out

Poslancom sa túto legislatívu nepodarilo prijať minulý týždeň napriek tomu, že Tymošenkovej uväznenie je kľúčovou prekážkou pred podpisom asociačnej dohody medzi Kyjevom a Európskou úniou. Minulotýždňové rokovanie ukrajinského zákonodarného zboru poznačila neochota opozície a koalície dohodnúť sa na podobe príslušného zákona. Kyjev musí problém vyriešiť do novembrového summitu Východného partnerstva, ktorý sa bude konať 28. a 29. novembra vo Vilniuse. Podľa analytikov sa však ukrajinským poslancom nepodarí dohodnúť ani tentokrát. "Prívrženci prezidenta Viktora Janukovyča nie sú pripravení zahlasovať za takýto zákon. Pri takýchto podmienkach sú šance Ukrajiny na podpis dohody s EÚ len minimálne," povedal v pondelok Igor Ždanov z kyjevského Inštitútu otvorenej spoločnosti.

Predstavitelia EÚ podmieňujú podpis asociačnej dohody a dohody o voľnom obchode s Ukrajinou prepustením Tymošenkovej, ktorej uväznenie považujú za politicky motivované. Janukovyč už dávnejšie vyhlásil, že svojej politickej súperke umožní vycestovať na liečenie do zahraničia, nemieni jej však udeliť milosť. 

Expremiérke súd v roku 2011 udelil sedemročný trest za zneužitie premiérskych právomocí, momentálne však čelí ďalším obvineniam, ktoré sa týkajú sprenevery a daňových únikov, ale aj údajného podielu na vražde vplyvného podnikateľa a politika Jevhena Ščerbaňa. Európska únia ukrajinské orgány obviňuje z uplatňovania selektívnej spravodlivosti. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona