Ukrajinský parlament bude debatovať o návrhu vysloviť nedôveru vláde

NETKY.SK • 3 December 2013, 09:20 • 2 min
Ukrajinský parlament bude debatovať o návrhu vysloviť nedôveru vláde

KYJEV - Tisíce ľudí sa v utorok ráno zišli pred budovou ukrajinského parlamentu, kde dnes poslanci začnú debatovať o opozičnom návrhu vysloviť nedôveru vláde premiéra Mykolu Azarova.

slovakia

left justify in out

Deje sa tak v čase mohutných demonštrácií proti rozhodnutiu vlády odložiť podpisy dôležitých dohôd medzi Ukrajinou a EÚ. Opozícia to považuje za akt zrady zo strany prezidenta Viktora Janukovyča a Azarovovej vlády. Na jej odvolanie však bude musieť zhromaždiť 226 hlasov, pričom väčšinou v 450-člennom parlamente disponuje Janukovyčova vládna Strana regiónov. V záujme bezpečnosti sa pred budovou zákonodarného zboru ráno rozmiestnilo niekoľko tisíc policajtov.

Masové demonštrácie v Kyjeve vypukli po tom, ako prezident Viktor Janukovyč odmietol podpísať kľúčové dohody s Európskou úniou z "národnobezpečnostných" dôvodov, pričom vláda premiéra Mykolu Azarova pripustila, že zmena postoja súvisí s nátlakom zo strany Ruska. Poriadková polícia ešte v noci na sobotu tvrdo zasiahla proti demonštrantom a výsledkom sú desiatky zranených a zadržaných. Ukrajinská opozícia vyzvala na pokračovanie demonštrácií až do odstúpenia vlády a vypísania predčasných parlamentných a prezidentských volieb. Azarov označil aktuálne udalosti za pokus o štátny prevrat.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies