Ukrajinský minister upozorňuje: Východ Ukrajiny nie je Abcházsko

NETKY.SK • 9 Október 2014, 16:59 • 2 min
Ukrajinský minister upozorňuje: Východ Ukrajiny nie je Abcházsko

BRUSEL - Ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin upozornil EÚ, aby odmietla prijať súčasnú situáciu na východe Ukrajine, keďže prípadný zmrazený konflikt by podľa neho mohol znamenať destabilizáciu celej Európy.

slovakia

left justify in out

Klimkin v stredu zverejnenom rozhovore pre agentúru Reuters uviedol, že Brusel musí odmietnuť na november pripravované voľby vypísané samozvanými lídrami Donecka a Luhanska. Rusko zároveň vyzval na rovnaký postoj k takýmto krokom proruských povstalcov, ktorých by podľa neho Moskva nemala povzbudzovať. Ľudia na východe Ukrajiny by podľa neho mali radšej hlasovať v decembrových regionálnych voľbách.

 

"Nemajme ilúzie, že zmrazený konflikt v Donecku a Luhansku, môže byť stabilizovaný ako napríklad v Podnestersku alebo Abcházsku. Priniesol by viac nestability a to nielen pre celú Ukrajinu ale pre celú Európu," povedal pre Reuters šéf diplomacie Ukrajiny, ktorej juhovýchodné oblasti Ukrajiny sa po februárovom zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča stali dejiskom nepokojov a násilia medzi silami lojálnymi novej vláde v Kyjeve a proruskými povstalcami. Moskva sa od násilia dištancuje a odmieta obvinenia, že pomáha separatistom. Začiatkom septembra sa obe strany dohodli na dodnes platnom prímerí a podpísali memorandum o podmienkach jeho dodržiavania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies