Ukrajinský demonštranti protestujú už tri týždne

NETKY.SK • 12 December 2013, 15:26 • 2 min
Ukrajinský demonštranti protestujú už tri týždne

KYJEV - Ukrajinskí demonštranti si vo štvrtok pripomínajú tri týždne od začiatku protestov proti rozhodnutiu vlády nepodpísať kľúčové dohody o priblížení sa k Európskej únii.

slovakia

left justify in out

Napätie na Námestí nezávislosti v centre Kyjeva sa zmiernilo po včerajšom zásahu špeciálnych policajných síl, ktoré sa neúspešne pokúsili demonštrantov rozohnať a odstrániť ich barikády. Nočný zásah, ktorý vyvolal ostrú medzinárodnú kritiku, si vyžiadal asi 30 zranených. Aj v noci na štvrtok zostalo na námestí pri mrazivých teplotách vyše 1000 ľudí, ktorí spevňovali barikády okolo ich tábora. Počas dňa sa k nim pridávajú ďalšie tisíce požadujúce odstúpenie vlády.

Významné dohody s EÚ mal ukrajinský prezident Viktor Janukovyč podpísať na summite v litovskom Vilniuse, ktorý sa konal 28. a 29. novembra. Už 21. novembra vláda oznámila, že od podpisu zatiaľ ustupuje, čo okamžite viedlo k demonštráciám. Pozastavenie eurointegračného procesu podľa premiéra Mykolu Azarova súviselo s nátlakom zo strany Ruska. Šéfka diplomacie EÚ Catherine Ashtonová, ktorá v stredu navštívila Kyjev a stretla s Janukovyčom, povedala, že Ukrajina chce dohody s úniou stále podpísať. Ruský prezident Vladimir Putin, naopak, vyhlásil, že Ukrajina je stále vítaná v colnej únii, ktorú zakladá Rusko s Bielorusko, Kazachstanom, Arménskom a Kirgizskom. EÚ však nemôže podpísať s Kyjevom dohodu o voľnom obchode, pokiaľ bude členom ruskej colnej únie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies