Ukrajinský boss Volodymyr Yegorov sa sťažuje na ESĽP

NETKY.SK • 5 Február 2014, 15:24 • 2 min
Ukrajinský boss Volodymyr Yegorov sa sťažuje na ESĽP

BRATISLAVA - Ukrajinský boss Volodymyr Yegorova, ktorý strávil takmer 12 rokov na Slovensku vo väzbe, sa sťažuje voči postupu slovenských orgánov na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu.

slovakia

left justify in out

"Sťažnosť Volodymyra Yegorova bola doručená ESĽP 20. septembra 2013. Sťažovateľ sa sťažuje, že bol pozbavený slobody v rozpore s článkom 5, odseku 1, písmena c), 3 a 4 Dohovoru. ESĽP položil vláde SR otázky týkajúce sa zákonnosti jeho predvedenia a zadržania, ku ktorým došlo v rokoch 2010 a 2011, celkovej dĺžky pozbavenia jeho slobody a zákonnosti konania o sťažnosti proti uzneseniu o vzatí do väzby zo 16. júla 2010. Vláda k prípadu zaslala svoje stanovisko. Sťažovateľa teraz ESĽP vyzve na vyjadrenie k stanovisku vlády a formuláciu svojich požiadaviek týkajúcich sa spravodlivého zadosťučinenia," odpovedala dnes na otázku TASR zástupkyňa Slovenskej republiky pred ESĽP Marica Pirošíková. Podanie sťažnosti dnes TASR potvrdil aj advokát Ukrajinca Juraj Baláž s tým, že zatiaľ stanovisko vlády k tomuto prípadu nepozná.

V pondelok 3. februára sa proces v kauze piatich vrážd s Volodymyrom Yegorovom, ktorý sa od septembra minulého roka nachádza na Ukrajine, neuskutočnil. Hlavné pojednávanie bolo v tomto prípade s Volodymyrom Yegorovom a ďalšími troma spoluobžalovanými naplánované v bratislavskom Ústave na výkon trestu a výkon väzby aj na utorok 4. februára. Ukrajinec na súd neprišiel a predseda senátu proces odročil na 19. a 20. mája.

Krajský súd (KS) v Bratislave, čo sa týka obžalovaných Vasyla P., Eduarda V. a Mykolu Sh., evidoval ich písomný súhlas s konaním v ich neprítomnosti. Od obžalovaného Volodymyra Yegorova bol súdu minulý týždeň doručený list, v ktorom síce oznámil, že sa chce na pojednávaní zúčastniť, ale zatiaľ nemá cestovný pas.

KS v októbri minulého roka zaslal Volodymyrovi Yegorovovi písomnú výzvu,  či dáva alebo nedáva súhlas na konanie v jeho neprítomnosti. V spomínanej kauze piatich vrážd komplicov gangu už raz KS rozhodol, keď obžalovaným uložil doživotné tresty odňatia slobody, Najvyšší súd SR však prípad vrátil naspäť prvostupňovému súdu.

Volodymyra Yegorova prepustil z väzby minulý rok na jeseň súd v Trnave na základe rozhodnutia Ústavného súdu SR. Keďže Volodymyra Yegorova už v minulosti úrady vyhostili, na území Slovenska zostať nemohol. Konkrétne 19. septembra bol na základe administratívneho vyhostenia odovzdaný na hraničnom priechode Vyšné Nemecké ukrajinskej strane. Ukrajinec bol aj v minulosti niekoľkokrát prepustený na slobodu, okamžite ho však zadržali policajti, obvinili z ďalšej trestnej činnosti a na základe toho ho súdy opäť vzali do väzby. Aj po tom, ako ho 17. septembra prepustil súd na slobodu, čakali pred väznicou policajti. Vtedy ho však eskortovali do Útvaru policajného zaistenia pre cudzincov v Medveďove, odkiaľ ho neskôr previezli na slovensko-ukrajinskú hranicu.

Volodymyra Yegorova stíhajú na Slovensku vo viacerých kauzách. Už 1. októbra 2013 sa mal postaviť pred Okresný súd v Trnave, kde čelí obžalobe z vraždy spolumajiteľa erotického salóna Dallas v Galante. Na súd ale neprišiel. Avšak aj v prípade, že by na súdne pojednávanie chcel prísť osobne, bránilo mu v tom rozhodnutie o jeho vyhostení.

Volodymyr Yegorov je spolu s ďalšími troma mužmi obvinený v kauze piatich vrážd svojich podriadených. Vo februári 2009 ich KS odsúdil na doživotie, avšak Najvyšší súd SR verdikt zrušil a nižší súd musí rozhodnúť znovu. Okrem toho ho stíhali aj v prípade ďalších dvoch vrážd, avšak súdy ho spod obžaloby právoplatne oslobodili.

Ukrajinec bol zatiaľ právoplatne odsúdený iba za zorganizovanie vývozu kradnutých áut do zahraničia na štyri roky, ktoré si odsedel. Podľa polície bol Volodymyr Yegorov hlavou zločineckej skupiny od konca 90. rokov. Gang údajne pôsobil na Slovensku, v Českej republike, Maďarsku, Rumunsku, na Ukrajine a v Bielorusku a okrem iného sa mal zaoberať lízingovými a poisťovacími podvodmi a krádežami áut.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona